Privatøkonomi

Købt og solgt: Så meget har hussælgerne tjent

Foto: Joachim Adrian

Det er ikke kun, hvis man har gjort et kup og købt sin villa til spotpris, at der i år har været penge at hente på et hussalg.

Nye tal fra boligvisningssitet Boliga viser nemlig, at dem, der sidste år satte deres penge fast i mursten, har kunnet hive en gevinst hjem på allerede at sælge adressen i år.  Mest ekstra er der faldet af til hussælgerne i og omkring København og i Østjylland, hvor den kontante gevinst i gennemsnit lyder på mellem 825.000 og 543.000 kr.

- Det seneste år er der på landsplan kommet færre villa- og rækkehuse til salg. Det har givet køberne færre huse at vælge mellem og været med til at presse priserne op, siger Signe Poulsen, der er presse- og kommunikationsansvarlig hos Danbolig.

- Sælgerne har med andre ord de bedste kort på hånden lige nu, hvor køberne skal være forrest ved hoveddøren for at få fat i de mest attraktive boliger.

Kun i én landsdel - nemlig Vestjylland - har der ikke har været bonus ved et hurtigt hussalg. Her har årets sælgere i gennemsnit fået godt 7.600 kr. mindre for deres hus, end de købte det for i 2017.

Pas på alt for høje priser

Er man blandt dem, der købte hus for fem år siden - i 2013 - da krisens efterdønninger endnu kunne mærkes på boligmarkedet, har der måske ikke så overraskende også været gennemsnitlige gevinster på at sælge sine kvadratmeter i år.

Faktisk har 2013’s huskøbere i alle landets dele i år kunnet sælge med plus på bundlinien. Ifølge tal fra Boliga har husejerne i København nemlig i snit tjent 1,7 mio. kr. på det fem-årige ejerskab, mens den gennemsnitlige fortjeneste på Sydsjælland næsten er nået op på 210.000 kr.

De to områder repræsenterer således de steder, hvor der har været den største og mindste gevinst på at have købt sine egne huskvadratmeter i 2013 og solgt dem i år.

Men inden man begynder at visualisere en mange-nullet sum rulle ind på bankbogen, og lader den højest bydende, lokale mægler stikke til salg-skiltet i ens forhave med en meget flot pris på salgsopstillingen, kan det være en gode ide at slå koldt vand i blodet:

- Det er fristende at sætte sin bolig til salg for en høj pris, men der kan være en bagside af medaljen. Hvis boligen bliver udbudt til en for høj pris, kan det være med til at holde køberne væk og resultere i lange liggetider, siger Signe Poulsen fra Danbolig til Boliga.

- Det kan føre til, at prisen må sættes ned undervejs i salgsforløbet, og på den måde kan den høje pris ende med at blive en dyr satsning for sælgeren.

Så meget har årets boligsælgere tjent 

Læs også
Top job