Privatøkonomi

Stigende renter kan udløse kursfest i bankerne

Har man nerver af stål i lyset af faldende renter og frygt for en italiensk eurokrise, så er europæiske bankaktier et oplagt sats, vurderer bl.a. Nykredit.

Selvom et dusin italienske banker er i fare for at få sænket deres kreditværdighed, så kan der blive fest i bankaktier senere i år, vurderer bl.a. Nykredit. Foto: AP/Lena Klimkeit

Efter en voldsom glidetur kan de europæiske bankaktier stå foran en ny kursfest.

Det vurderer investeringsforeningen Bankinvest, Nykredit og den amerikanske storbank Citigroup.

Festen kan dog først begynde, når frygten for en ny eurokrise i Italien fortager sig igen, og når de toneangivende renter stiger. Så kan bankaktier over en bred kam - målt i indekset Eurostoxx 600 Banks - dog stige med op mod 20 pct. på kort tid, vurderer Nykredit.

»Der har været mange ting, som har presset bankaktierne ned i år. Vi regner dog med, at de kræfter fortager sig, og så kan vi se ganske pæne stigninger igen,« siger Frederik Engholm, chefstrateg i Nykredit.

Efter en stigning på 67 pct. fra sommeren 2016 til januar i år er kursen på Eurostoxx 600 Banks, der tæller Danske Bank, Nordea og Jyske Bank og 45 andre europæiske bankaktier, siden faldet omtrent 21 pct.

Det er sket på en cocktail af faldende renter, angst for handelskrig og en nedsmeltning i den tyrkiske økonomi, som kan ramme banker i specielt Italien, Spanien og Frankrig.

I starten af september begyndte renterne dog at stige igen og forbedrede derved indtjeningen i mange banker, som låner ud på lange kontrakter.

Torsdag aften i sidste uge sendte den italienske regering dog sit budgetudspil for 2019 på gaden og skabte fornyet frygt for en konfrontation med euro-systemet. Udmeldingen ramte bankaktier i specielt Sydeuropa hårdt, og sendte renterne i Nordeuropa ned igen.

Renterne kan dog allerede stige igen i næste måned, hvor italienerne afleverer det endelig budget til EU, eller om et år, vurderer Jesper Brydensholt, seniorporteføljeforvalter i investeringsforeningen Bankinvest.

Og så vil bankaktier blive attraktive igen, mener han.

»Det vil få investorerne til at vende tilbage til bankaktierne. Hvis risikoen fra Italien og Tyrkiet samtidig falder, så ser det bedre ud. Hvis de to ting arter sig rigtig pænt, så kan man tjene mange penge på bankaktierne - især på banker i de to lande og med eksponering til de to lande,« siger Jesper Brydensholt.

Læs også