Privatøkonomi

FDM: Mange bilkøbere har afgiftskroner til gode

Afhængig af hvornår bilen er købt i år, vil nogle automatisk få pengene retur. Andre skal selv anmode om det.

Ifølge FDM har Skat endnu intet system, der kan beregne, hvor mange afgiftskroner bilkøbere skal have tilbage. Foto: Mikkel Tariq Khan
FDM

Adskillige danske bilkøbere har måske betalt for meget i afgift som følge af en ny testmetode, der gør målinger af bilers brændstofforbrug mere realistiske.

Det skriver FDM.

Den 1. september trådte den nye testmetode, WLTP, i kraft. Den måler i gennemsnit nye bilers brændstofforbrug 21 pct. højere end den gamle metode. Og da brændstofforbruget påvirker, hvor meget biler koster i registreringsafgift, ville flere biler umiddelbart stige i afgift.

Men et politisk flertal udlignede afgiftshoppet ved at vedtage en omregning mellem den gamle og den nye forbrugsmåling. Og da omregningen sker med tilbagevirkende kraft, betyder det, at bilkøbere, der har købt ny bil fra årsskiftet og frem, potentielt skal have tilbagebetalt afgiftskroner, ifølge FDM.

Den nye testmetode
  • Når bilerne på papiret nu kører kortere på literen, skyldes det flere ting.
  • For det første er f.eks. særlig letkøbsolie, tilklistring af sprækker og ekstra højt dæktryk ikke længere tilladt, når bilerne testes.
  • For det andet er selve testkørslen på rullefeltet mere krævende. Bilerne testes ved højere fart, lavere temperatur, kraftigere accelerationer og mindre tomgangstid.
  • Alt sammen skal gøre testresultaterne mere virkelighedstro.
  • Udover WLTP skærpes kravene til udstødningens renhed. Fra den 1. september må der således kun sælges nye personbiler, som er typegodkendt efter en norm, der hedder euro 6c.
  • I praksis betyder det især, at benzinbiler med direkte indsprøjtning skal have partikelfilter.
Kilde: FDM.

Har du købt ny bil den 30. juni eller før, skal forhandleren, du har købt bilen hos, selv anmode Skat om at få evt. for meget betalt afgift tilbage. Det er nemlig forhandlerne, der har indbetalt registreringsafgiften til Skat.

Har du købt ny bil fra den 1. juli og frem, får den forhandler, du har købt bilen hos, automatisk for meget betalt afgift tilbage fra Skat. FDM anbefaler, at man som bilkøber selv kontakter forhandleren for at høre, om der skal penge retur.

Ifølge FDM har Skat endnu intet system, der kan beregne, hvor mange afgiftskroner bilkøbere skal have tilbage. Dermed er det endnu uvist, hvornår bilkøbere får sat beløb ind på kontoen.

»Hvor meget bilkøberne skal have tilbage, er svært at sætte et generelt beløb på. Det kan spænde fra få kroner til adskillige tusind kroner, men uanset beløbets størrelse er det værd at tage med,« siger forbrugerøkonom i FDM, Ilyas Dogru.

Hvis man har betalt for lidt i registreringsafgift som følge af overgangen til den nye målemetode, skal man ikke betale ekstra, skriver FDM.

Læs også