Privatøkonomi

Salg af ejerlejligheder ramt af hård opbremsning

En markant tilbagegang i salget af projektlejligheder og store lejligheder i København får alarmklokkerne til at ringe. Tilbagegangen kommer efter andre tegn på begyndende problemer for markedet.

Der er kommet næsten 22 pct. flere lejligheder end for et år siden. Foto: Mikkel Tariq Khan

Siden foråret har markedet for ejerligheder i landets største byer vist stigende svaghedstegn.

Nu viser det sig, at salget af ejerlejligheder over 95 kvm er styrtdykket i København med et fald på næsten 30 pct. på et år. Fra 2. til 3. kvartal i år er priserne på projektlejligheder faldet 8,5 pct., viser det nye prisindeks fra Danske Bank og Home.

»Det er den dyreste del af markedet, der er under pres. Det er i sidste ende en historie om, at markedet ikke kan bære dyrere boliger i København. Vi har ganske enkelt nået grænsen,« siger kommunikationschef i EDC, Jan Nordmann.

Andre tal har på det seneste vist, at markederne i både Aalborg og Odense også er under pres fra en kombination af stigende udbud, faldende salgsaktivitet og vigende priser.

I København faldt priserne på ejerlejligheder 0,1 pct. i september målt sæsonkorrigeret. Det var den femte måned med fald ud af de seneste seks, ifølge Boligsiden.dk. I Odense og Aalborg er priserne faldet med henholdsvis 4 pct. og 1,8 pct. siden toppen i foråret. I Aarhus stiger de endnu.

Handelsaktiviteten var 6,1 pct. lavere i 3. kvartal end i samme periode året før, viser andre tal fra Home. Der var på landsplan hele 21,8 pct. flere lejligheder til salg i august end på samme tid sidste år, ifølge Finans Danmark.

»Jeg tror, at boligmarkedet i København har toppet. Det vil få en afdæmpende effekt også andre steder i Danmark,« siger Helge Pedersen, cheføkonom i Nordea.

Ifølge Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit, kan svaghedstegnene fortsætte et stykke tid endnu.

Der er kommet færre købere. Samtidig bliver udbuddet af lejligheder ved med at stige. De strengere låneregler har også øget boligbyrden for specielt københavnerne, vurderer hun.

Opbremsningen vil ikke udvikle sig til store prisfald, som man har set i Oslo og Stockholm de seneste år. Hun forventer derimod, at ejerlejlighedspriserne i København »bevæger sig mere fladt end op resten af året, og måneder med fald vil vi igen skulle vænne os til,« siger hun.

Læs også
Top job