Privatøkonomi

Hver uge skaber Kina to nye dollarmilliardærer

På to år er antallet af kinesiske dollarmilliardærer mere end tyvedoblet.

Pudong (billedet) blev Kinas finansielle centrum. Xiongan bliver efter planen det teknologiske. Foto: AP

Kina er et godt sted at skabe velstand, hvis man er iværksætter. Det påpeger en rapport fra den schweiziske bank UBS og revisionsvirksomheden PwC.

Kina, der er verdens mest befolkningsrige land med knap 1,4 mia. indbyggere, har haft en eksplosiv udvikling i antallet af dollarmilliardærer. I 2016 var der ifølge rapporten 16 milliardærer, mens der ved udgangen af 2017 var hele 373 med en samlet velstand på 874 mia. dollars (svarende til 5747,6 mia. kr.). 106 kinesere blev dollarmilliardærer i løbet af 2017 og 51 røg af listen, hvilket afspejler en høj udskiftning.

På verdensplan var milliardærvæksten på 19 pct. blandt verdens 2.158 dollarmilliardærer, understreger rapporten. Ca. 20 pct. af disse er kinesere, og der findes nu flere milliardærer i Asien end i USA.

Den kinesiske velstand er især udsprunget af iværksætteri indenfor teknologi og detailhandel, og 97 pct. af de stenrige mænd og kvinder har selv skabt deres rigdom.

»Det her er bare begyndelsen. Kombineret med Kinas store befolkning, teknologiske innovation og produktionsvækst skaber regeringens støtte hidtil usete muligheder for, at enkeltpersoner kan skabe forretninger, men også for at personers liv ændres til det bedre,« siger Josef Stadler, som er chef for Ultra High Net Worth hos UBS.

Til sammenligning skabte USA 53 milliardærer i 2017, hvilket er 34 færre end for blot 5 år siden. I Vesteuropa blev der "kun" skabt 17.

Blandt verdens dollarmilliardærer kan de danske af slagsen tælles på to hænder.

Læs også