Privatøkonomi

Vigtigt gennembrud for 1,5 pct. lånet

En af de største risici ved et ultrabilligt boliglån er ikke til stede længere.

Der er to gode 30-årige boliglån på markedet i øjeblikket, hvis man er til lån med afdrag. Foto: Martin Lehmann

Danmarkshistoriens billigste 30-årige lån med fast rente har for alvor fået et gennembrud. Der er nu udstedt for 5,5 mia. kr. 1,5 pct. lån til private boligkunder, og samtidig afblæser realkreditinstitutterne en af de største risici ved lånet.

Risikoen for indlåsningseffekt er ikke længere til stede, vurderer Nordea Kredit.

Indlåsningseffekt kan opstå, hvis en obligationsserie er lille og/eller ejet af få investorer. Disse investorer kan så tage sig ekstra godt betalt for at lade boligejerne indløse obligationerne, og dermed kan boligejerne blive låst. Risikoen er reel og har ramt flere boligejere i tidens løb.

Jo større en obligationsserie er, desto mindre er risikoen for indlåsning. Men selv om der kun er udstedt for 5,5 mia. kr., er 1,5 pct. lånene allerede robuste, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann.

»Risikoen for at blive indlåst i det 30-årige 1,5 pct. lån er ikke længere særligt stor. Selv om seriestørrelserne endnu ikke er oppe på de 2 mia. kr., vi gerne ser, når vi åbner en ny obligation, så er likviditeten i serierne fin. Der handles løbende i serierne, og der sker både udstedelser og handler mellem de enkelte investorer,« siger Lise Nytoft Bergmann.

1,5 pct. obligationerne er for alvor kommet ind i varmen igen, efter at kursen har rundet 95. Der skal ikke meget til, før lånet er eneste mulighed, hvis man vil have et 30-årigt lån med afdrag.

Det skyldes, at kursen på det ultrapopulære 2 pct. lån med afdrag nu er tæt på 100. Runder kursen 100, kan man ikke længere få tilbud i det.

Som udgangspunkt anbefaler realkreditinstitutterne det 30-årige 2 pct. lån til boligejere, der forventer, at renten vil fortsætte på det nuværende niveau i flere år frem eller falde yderligere.

»Vi anbefaler det også til boligejere med kort tidshorisont og boligejere, som vil være helt sikre på ikke at få et særligt stort kurstab, hvis renten er faldet på det tidspunkt, hvor de skal indfri deres lån,« siger Lise Nytoft Bergmann.

1,5 pct. lånet er mere til boligejere, der tror på stigende renter og til boligejere, der har en lang tidshorisont i deres bolig, da det er lidt billigere, hvis man beholder lånet til udløb.

Også 2 pct. lånet uden afdrag ligger i en rekordhøj kurs på omkring 98.

Læs også