Privatøkonomi

Vi får skattelettelser næste år: Sådan påvirker de dig

Topskattelettelser og bedre pensionsfradrag giver lettelser til mange i 2019.

Artiklens øverste billede
Sker der væsentlige ændringer i ens økonomi i løbet af året, bør man opdatere sin forskudsopgørelse løbende, lyder rådet fra Louise Aggerstrøm Hansen, privatøkonom i Danske Bank. Foto: Mathilde Bech

Der er gode nyheder i den forskudsopgørelse, som netop er offentliggjort. Der er nemlig skattelettelser på vej til de fleste af os. Lettelserne vil komme automatisk, men der er stadig god grund til at tjekke, om oplysningerne er korrekte.

»Sker der væsentlige ændringer i ens økonomi i løbet af året, bør man opdatere sin forskudsopgørelse løbende. Så maksimeres sandsynligheden for at betale den rigtige skat. Det kan bl.a. ske, hvis man skifter job, går på pension, køber eller sælger fast ejendom eller pludselig får væsentligt længere eller kortere afstand til arbejde,« mener privatøkonom i Danske Bank Louise Aggerstrøm Hansen.

Hun har gennemgået de væsentligste ændringer og lettelser i forskudsopgørelsen.

  • Personfradraget og beskæftigelsesfradraget stiger en smule i 2019. Det samme gør sig gældende for det nye jobfradrag og pensionsfradrag, der blev introduceret med skattereformen i starten af året. Det nye jobfradrag stiger i 2019 fra et maksimalt fradrag på 1.400 kr. til 2.100 kr. Tjener man over 247.600 kr., får man det maksimale fradrag.
  • Det ekstra pensionsfradrag vil blive hævet fra 20 til 22 pct. for personer, der har 15 år eller mindre til folkepensionsalderen, mens det vil forblive uændret for personer, der har mere end 15 år tilbage på arbejdsmarkedet.
  • Personfradraget stiger med 1.000 kr. til 47.000 kr. Beskæftigelsesfradraget stiger mere end lønudviklingen fra 34.300 kr. til 37.200 kr.
  • Tjener man 400.000 kr. i både 2018 og 2019 og har under 15 år til pensionsalderen i begge år, kan man se frem til at skulle betale ca. 850 kr. mindre i skat til næste år. Har man mere end 15 år til pension, skal man betale knap 700 kr. mindre. Tjener man 300.000 kr., er der udsigt til en lidt mindre skattelettelse på omkring 5-600 kr.
  • Som led i skattereformen fra 2012 er der udsigt til en forhøjelse af topskattegrænsen fra 498.900 kr. efter AM-bidrag i 2018 til 513.400 kr. i 2019. Samlet set kan topskattebetalerne se frem til en skattelettelse på ca. 1.200 kr. i 2019 sammenlignet med 2018, såfremt man lå over grænsen i begge år og har mere end 15 år til pension.
  • Har man mindre end 15 år til folkepensionsalderen, får man en skattelettelse på 1.500 kr. »Tallene skal selvfølgelig tages med et gran salt, da der skal tages højde for diverse fradrag, hvor meget man betaler ind til pension og hvilken kommune man bor i,« understreger Louise Aggerstrøm Hansen.
  • Præcis hvad man skal betale i skat varierer også rent geografisk. Bor man i Frederikssund, Gribskov, Kerteminde, Norddjurs eller Mariagerfjord Kommune, kan man forvente en højere kommuneskat næste år, og det er derfor ikke sikkert, at man vil mærke noget til skattelettelserne fra topskat og diverse fradrag.
  • I Frederikssund kommune stiger kommuneskatten eksempelvis fra 25,3 pct. i år til 25,8 pct. i 2019. Tjener man 300.000 kr., betyder det, at skattebetalingerne samlet set stiger med ca. 250 kr. fra 2018 til 2019. Omvendt kan indbyggerne i Gladsaxe, Faxe og Kalundborg Kommune se frem til en lavere kommuneskat, og de har derfor generelt en større skattelettelse i vente, end der er udsigt til på landsplan.

Den endelige skat afhænger også af en række individuelle forhold såsom renteudgifter, kørselsfradrag, fagforeningskontingent, kapitalindkomst, mm. Er der udsigt til, at disse vil ændre sig betydeligt fra 2018 til 2019, bør man derfor justere sin forskudsopgørelse, lyder rådet fra Louise Aggerstrøm Hansen.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.