Privatøkonomi

Unge skal låne af mor og far for at kunne overtage forældrekøb

Forældre skal gøre sig klart, at det fremover kan kræve ekstra finansiering hjemmefra, hvis den unge skal kunne kreditgodkendes til overtage sin studielejlighed efter endt uddannelse.

Fremover må de fleste indstille sig på at sælge en forældrekøbslejlighed efter endt uddannelse frem for at overdrage den til barnet. Kun få nyuddannede i job vil umiddelbart kunne kreditgodkendes til at købe et forældrekøb i København og Aarhus medmindre forældrene spæder til økonomisk. Foto: Arkiv. Foto: Nybolig

Mange nyuddannede har så lav en løn, at de i dag ikke kan kreditgodkendes til at overtage en forældrekøbsbolig og slippe billigt ind på boligmarkedet. Og med 2020-vurderingerne kan det blive nærmest umuligt, medmindre forældrene giver et lån og fortsætter med at finansiere den unge.

»Selvom den unge er i job, vil det forventeligt for mange kræve, at forældrene involverer sig dybere finansielt med større lån, hvis tanken er, at den unge skal overtage lejligheden. Det vil en del formentlig hverken have lyst eller råd til,« siger boligøkonom Mira Lie Nielsen, Nykredit, der har analyseret markedet for Finans.

Reglerne for forældrekøb giver mulighed for at sælge til den unge for vurderingen minus 15 pct. Det har de senere år givet store skattefri gevinster, fordi markedsprisen på ejerlejligheder i de store byer er op mod dobbelt så høj som vurderingen. De nye vurderinger skal imidlertid afspejle markedsprisen.

Forsørgerbyrden kan fortsætte til børnene er midaldrende.

professor Michael Møller, CBS.

Forældre kan enten bede den unge flytte ud og sælge lejligheden, fortsætte som udlejere eller hjælpe med en kreditgodkendelse igennem med et rentefrit lån eller arveforskud.

Professor Michael Møller fra CBS undrer sig over, at forældre vil købe en lejlighed, den unge ikke har råd til at købe selv til favørpris efterfølgende.

»Forældrene skal være klar over, at det kan være ”nødvendigt” at støtte børnene også efter kandidatgraden. Og det bliver yderligere nødvendigt den dag, der kommer børnebørn, hvor de unges udgifter også stiger. Forsørgerbyrden kan fortsætte til børnene er midaldrende,« siger professor Michael Møller, CBS.

Direktør Curt Liliegren, Boligøkonomisk Videncenter, siger, at nogle forældre vil blive sorteret fra, hvis de skal stille med en del af købesummen, hvis den unge skal overtage lejligheden.

»Forældrekøbsfordelen har været med til at gøre de store byer utilgængelige for almindelige familier og givet nogle få en urimelig fordel. Har den unge ikke råd til lejligheden, må den sælges, men nogle forældre vil uden tvivl bare finansiere købet,« siger Curt Liliegreen.

Læs også
Top job