Privatøkonomi

København ramt hårdest: Flere må give rabat på lejligheden

Det er vigtigt at sætte en realistisk udbudspris, hvis man vil undgå, at lejligheden skal ligge alt for længe, lyder rådet.

Det begynder at se lidt mørkt ud på det københavnske ejerlejlighedsmarked. Salget falder, og mange sælgere må give rabat. Arkivfoto: Lars Krabbe

Presset på ejerlejlighedsmarkedet fortsætter. Flere sælgere må nu sætte prisen ned i forsøget på at få solgt. Værst ser det ud i København, hvor 4 af 10 sælgere har måttet sætte prisen ned det seneste halve år. Men også de andre store byer er ramt, viser nye tal fra Boligsiden.

Rabatterne har dog ikke haft den store virkning. For indtil nu er der solgt 2.000 færre lejligheder i forhold til sidste år. Det svarer til et fald på 11 pct. Også her er det københavnske ejerlejlighedsmarked hårdest ramt med et fald på hele 17 pct.

Ca. en tredjedel af de sælgere, der gik på markedet i første kvartal 2018, har i løbet af et halvt år været tvunget til at sætte lejligheden ned i pris. Det er en stor stigning i forhold til sidste år, hvor det gjaldt mindre end en fjerdedel.

»Markedet for ejerlejligheder er i forandring, for antallet af handler falder, priserne stagnerer og udbuddet stiger. Den ændrede situation gør det svært at finde den rigtige udbudspris lige nu, og derfor ser vi også, at langt flere end sidste år relativt hurtigt i forløbet nedjusterer prisen,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.dk.

Sælgerne bør være realistiske, mener hun. Det er ikke længere en god taktik at sætte prisen højt til at begynde med og derefter nedjustere prisen løbende. For hvis lejligheden hænger, er det ikke sikkert, at små prisjusteringer er nok.

»Det er vigtigt, at sælger gør sig klart, at han lige nu går på markedet i en situation, der er væsentlig anderledes end for bare et eller to år siden. Sætter han prisen for højt, bliver lejligheden ikke solgt, og liggetiden bliver lang. Det presser sælger og giver køber et bedre forhandlingsgrundlag,« siger Birgit Daetz.

Det er især i de store byer, at flere lejligheder nu bliver sat ned i pris. I København er der i år givet rabat på 42 pct. af de lejligheder, der blev sat til salg i første kvartal. Året før var tallet 27 pct. Der er også sket en stor stigning i Aarhus og Aalborg og en mindre i Odense.

Det er også i de store byer, at priserne og handelsaktiviteten falder mest, og derfor er det afgørende, at sælgerne sammen med ejendomsmæglerne sætter en realistisk pris, lyder rådet fra Birgit Daetz.

»Når det kommer til disciplinen at prissætte, er sælger ofte farvet af prisen på naboens bolig og et salg længere nede af vejen for to år siden. Samtidig kan man let komme til at prissætte sin egen lejlighed mere efter personlig værdi og mindre efter markedsværdi. Det er især vanskeligt at vurdere prisen i byerne, og insisterer man på en for høj pris, risikerer man at skræmme køberne.«

Den bedste tjeneste sælger kan gøre sig selv, er, at få flere ejendomsmæglere til at vurdere lejligheden og på den måde spore sig ind på værdien, mener hun,« mener Birgit Daetz.

Læs også