Huspriserne rasler ned i New York og London
Boligmarkedet i to af verdens største og mest kendte metropoler oplever i øjeblikket stærkt faldende huspriser. Sælgere i New York har tabt op mod 30 pct. Også København oplever stigende salgsproblemer.
Det er ikke for sarte sjæle og små bankkonti at købe huse og lejligheder i New York og London. Byerne er nogle af verdens mest kendte metropoler, men den seneste tid er det blevet sværere for de ellers høje boligpriser at holde niveauet.
I London beretter Bloomberg om et samlet fald på 0,3 pct. i november ifht. samme måned sidste år. Det lyder ikke af meget, men det er første gang i den tid, Bloomberg har fulgt salgspriserne, at der er sket et fald i London.
Der er områder med stigninger, men i rigmandskvartererne omkring de dyre områder som Kensington, Chelsea samt Westminister er faldene på henholdsvis 6,2 og 8,2 pct. Medianprisen for et hus er nu 465.000 pund, svarende til ca. 4 mio. kr.
Samme tendens er at finde på den anden side af Atlanten. Erhvervsmediet Wall Street Journal har talt med flere boligejere, som i forsøget på at komme af med deres lejligheder har taget nogle gevaldige tæsk – en enkelte er oppe i et tociftret millionbeløb – fordi priserne er raslet ned med op til 30 pct.
En af de væsentligste faktorer, skriver WSJ, er, at der er kommet et dramatisk overudbud af nybyggede, velhaverboliger på Manhattan. På en dyr ø, hvor man ellers nok har forstået at bygge i højden for at udnytte hver kvadratmeter mest muligt, regner man med 1.775 nye boliger inden udgangen af 2018. Til sammenligning var der kort efter krisen i 2011 blot 277.
Der er også knap 800 boliger til salg for en udbudspris på mere end 5 mio. dollars (ca. 33 mio. kr.), hvilket er en stigning på 61 pct. på fem år.
I en mere human afdeling for boligpriser oplever især lejlighedsejerne i den danske hovedstad også problemer med at få solgt. 40 pct. må ned i pris, og der er til dato solgt 2.000 færre lejligheder i år end sidste år.