Privatøkonomi

Skjult pensionsskat dykker kraftigt

Statens indtægter fra den såkaldte PAL-skat ser ud til at falde til sit laveste i mere end 10 år. Mange danskere opdager ikke, at de betaler skatten.

PAL-skatten er på 15,3 pct. af pensionsafkastet. Hvis man har haft et afkast på 100.000 kr. i form af udbytte og/eller kursstigninger i løbet af et år, betaler man altså 15.300 kr. Foto: Ralf Hirschberger/picture-alliance/dpa/AP Images

Den er ofte blevet kaldt danskernes skjulte skat og har i visse år været mere indbringende for staten end registreringsafgiften og ejendomsskatterne.

Men i år dykker provenuet fra den såkaldte PAL-skat voldsomt. Det skriver Berlingske.

PAL-skatten er en skat på danskernes pensionsafkast. I både 2016 og 2017 sikrede den staten et provenu på over 30 mia. kr. Men i år ser det ud til, at staten kun kan forvente omkring 5 mia. kr. fra PAL-skatten, spår pensionsselskabet Velliv (tidligere Nordea Liv & Pension).

Det er det laveste siden 2007.

Årsagen er, at pensionsselskabernes afkast på både aktier og obligationer i 2018 har været alt andet end prangende. På de såkaldte markedsrenteprodukter, som mange danskere har, har afkastet været på nul eller endda i minus.

Stort set hele provenuet fra danskernes pensionsskat vil derfor komme fra de gamle pensioner, hvor der er garantier på, skriver Berlingske.

»Efterhånden som stadig flere danskere får de nye pensioner, kommer indtægterne fra pensionsskatten til at svinge endnu mere, og de vil blive sværere at forudsige. Ganske enkelte fordi aktierne svinger mere end obligationerne. Det er vigtigt, at kunderne ved det, men det må også give grå hår i hovedet på dem, som forsøger at lægge budgetterne for statens indtægter,« siger Carsten Holdum, privatøkonom i PFA Pension, til Berlingske.

PAL-skatten er på 15,3 pct. af pensionsafkastet. Hvis man har haft et afkast på 100.000 kr. i form af udbytte og/eller kursstigninger i løbet af et år, betaler man altså 15.300 kr.

Hvis afkastet har været negativt et år, nedsættes positiv PAL-skat i efterfølgende år.

I perioden 2004-2017 har staten haft en samlet indtægt på 374,6 mia. kr. fra pensionsskatten, skriver Berlingske. De færreste danskere bemærker, at de betaler skatten, for det sker automatisk.

Skatten opkræves hvert år fra den 15. til den 22. januar af det pensionsselskab, man har sin pension i.

Danskerne har ifølge Velliv en samlet pensionsformue på omkring 4.000 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også