Privatøkonomi
0

Gældsstyrelsen: 1,3 mia. kr. i ubetalte vægtafgifter

Der mangler bilafgifter for 1,3 mia. kr. i statskassen, men skyldnere er sluppet for straf, fastslår Rigsrevisionen.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er det »helt på sin plads«, når Rigsrevisionen kritiserer, at bilister siden 2012 uden konsekvenser har kunnet undlade at betale vægtafgift og grøn ejerafgift. Foto: Nicolai Lorenzen

Bilister har i årevis kunnet undlade at betale afgifter, uden at det har fået konsekvenser.

Det fastslår Rigsrevisionen i en beretning, der beskriver, hvordan Skat siden 2012 ikke automatisk har sendt ubetalte regninger for vægtafgift eller grøn ejerafgift videre til inddrivelse.

Konsekvensen er ifølge Rigsrevisionen, at »politiet ikke har kunnet håndhæve den gældende lovgivning« og derfor er »stoppet med at inddrage nummerplader«. Det er »kritisabelt«, fordi borgerne kan få den opfattelse, at manglende betaling »ikke har nogen konsekvenser«.

Det her er noget, vi skal have løst hurtigst muligt.

Karsten Lauritzen (V), skatteminister

Sagen er problematisk, mener bilisternes forening FDM.

»Det er træls at se på for dem, der betaler det, de skal,« siger afdelingschef Torben Kudsk.

Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdselscenter oplyser, at politiet »i princippet« aldrig er stoppet med at klippe nummerplader.

»Men hvis ikke informationerne tilgår os, har vi jo svært ved at finde ud af, om der mangler at blive betalt afgift,« siger han.

Problemet skyldes, at skattevæsenet ikke har haft et it-system, der automatisk kan sende en ubetalt vægtafgift videre til inddrivelse.

Derudover har Skat ikke kunnet beregne og opkræve de strafrenter på mindst 8 pct., som skal lægges oven i den ubetalte afgift.

En del af renterne er allerede forældet. En anden del svarende til 75-90 mio. kr. er nu blevet opgivet, fordi det ifølge Skatteministeriet ville koste lige så meget at sætte skattemedarbejdere til at kradse pengene ind.

Bilafgifter

Alle bilister skal hvert år betaler enten vægtafgift eller grøn ejerafgift.

Vægtafgiften beregnes ud fra bilens vægt og gælder for personbiler registreret før 1. juli 1997.

En bil indregistreret før 1996, der vejer mellem 800 og 1.100 kilo, pålægges eksempelvis en vægtafgift på 1.650 kr. hvert halve år.

Grøn ejerafgift beregnes ud fra, hvor langt bilen kan køre på en liter brændstof. Afgiften pålægges biler indregistreret efter 1. juli 1997.

En bil indregistreret i 2018, der kører mellem 20 og 22,1 kilometer pr. liter, betaler eksempelvis 580 kr. i grøn ejerafgift hvert halve år

Beregn din afgift her.

Kilde: Skat

Regninger dukker op

I alt skyldes der nu 1,3 mia. kr. i ubetalte vægtafgifter, viser et notat fra Gældsstyrelsen, og det er en stigning på 84 pct. fra sidste år. Det skyldes, at Gældsstyrelsen manuelt har foretaget »en ekstraordinær oprydning« og sendt en sagspukkel af ubetalte afgifter til inddrivelse.

Formand for Folketingets statsrevisorer, Henrik Thorup (DF), kalder sagen »fuldstændig håbløs«.

Ifølge skatteminister Karsten Lauritzen (V) er kritikken »helt på sin plads«. Han forventer, at Skattestyrelsen vil få styr på området i første halvdel af 2019.

»Det vil jeg følge helt tæt, for det her er noget, vi skal have løst hurtigst muligt,« siger han i et skriftligt svar.

BRANCHENYT
Læs også