Privatøkonomi

Kvinde donerede næsten en halv million kr. til moskusokser og polarræve i testamente

Dyrene skal dele 400.000 kr. mellem sig.

Beskyttelse af moskusokser har været en mærkesag for en svensk kvinde, der har testamentet flere hundrede tusinde kr. til dyrene. Foto: Jan Dagø

En svensk kvinde fra Halland har testementeret en del af sin opsparing til moskusokser og polarræve i Jämtland, som ligger i Sverige.

To dyrebeskyttelsesforeninger har modtaget pengene. De skal dele ca. 540.000 svenske kroner (ca. 400.000 kr.) mellem de to dyregrupper, skriver SVT.

Kvinden døde i september sidste år. I testamentet har hun bedt om at få pengene delt mellem en forening, der arbejder med beskyttelse af moskusokser ("Naturbeskyttelsesforeningen for moskusokser i Västra Härjedalen") og en, der kæmper for beskyttelse af polarræve ("Foreningen i Jämtland for bidrag til polarræve").

I sidstnævnte vækker pengene glæde:

»Det er usædvanligt, at vi får testamenteret penge,« siger Tomas Bergström, som er miljøleder i foreningen i Jämtland, til SVT.

Præcis hvordan pengene skal bruges, er ikke specificeret i testamentet, men foreningens administrative bestyrelse vil lave en plan for det, siger han:

»Højest sandsynligt vil vi bruge pengene på at fodre og opgøre dyrene. Pengene rækker til flere års fodring.«

Også i foreningen, som arbejder med den vilde moskusoksestamme i området omkring Härjedalen, kan man bruge pengene.

»Vi har endnu ikke besluttet, hvordan de skal bruges. Men vi vil gerne styrke flokken med nye individer. Det koster også penge at opgøre dyrene,« siger Mats Ricklund, som er talsmand for institutionen ifølge mediet.

Ifølge foreningen brugte den afdøde kvinde og hendes mand meget tid i Härjedalen, og de »elskede naturen« der.

Moskusoksen har bevæget sig fra Norge til Sverige, hvor den lever i Jämtland. Den kan leve i områder med temperaturer helt ned til -40 grader, og den kan blive op til 2,3 meter høj.

BRANCHENYT
Læs også