"Tabt" pension kan koste dig fem år mere på arbejdsmarkedet
Der er store forskelle på omkostningerne i de danske pensionsselskaber. Høje omkostninger kan skære en stor luns af din pensionsopsparing.
Er din pensionsopsparing placeret i det ”forkerte” pensionsselskab, kan det potentielt koste dig en meget stor del af din pensionsformue eller ekstra år på arbejdsmarkedet for at kompensere for det tabte.
Det viser en ny undersøgelse fra ATP, som er omtalt i den danske pensionsgigants nyhedsbrev Faktum.
»Der er meget stor forskel på, hvad det koster at få administreret og investeret sin pensionsopsparing i danske livsforsikrings- og pensionsselskaber. Forskellene på de højeste og laveste omkostninger var sidste år så store, at pensionsformuen efter et helt arbejdsliv ville blive ca. en tredjedel mindre i ordningen med den højeste omkostning end i ordningen med den laveste omkostning,« skriver ATP i nyhedsbrevet.
ATP’s beregninger tager udgangspunkt i en 25-årig, der sparer op til sit otium i 50 år, så vedkommende trækker sig tilbage som 74-årig. Derefter har vedkommende 19 år på pension.
ATP’s analyse bygger videre på en rapport fra Penge- og Pensionspanelet. Denne rapport viste, hvor store konsekvenser omkostninger har i forhold til ens opsparing.
Beregningerne fra ATP viser bl.a., at en stigning i omkostningerne fra 0,25 pct. til 1 pct. vil skære ca. 17 pct. af pensionsformuen. Lyder stigningen derimod på 0,25 pct. til 1,75 pct., vil pensionen blive reduceret med 31 pct. – altså en tredjedel.
»En reduktion på 31 pct. af pensionen svarer alt andet lige til, at pensionsopspareren har fået 1,5 pct. mindre i nominelt afkast på sin pensionsopsparing hvert eneste år i hele opsparingsperioden. Hvis pensionsopspareren skulle indhente den ”tabte” pensionsopsparing ved at trække sig senere tilbage fra arbejdsmarkedet, så ville opspareren skulle udskyde sin pensionering med fem år og i eksemplet trække sig tilbage som 79-årig i stedet for 74-årig,« skriver ATP.
Ifølge ATP viser tal fra Finanstilsynet, at omkostningsprocenten i de danske pensionsselskaber i 2017 lå i intervallet 0,25 pct. til 3,79 pct. Gennemsnittet lå på 0,86 pct.