Salget af Teslas nyeste bil bliver mødt af kritik i Danmark: »Det er på grænsen til at være vildledning«
Tesla opererer på sin hjemmeside med fire forskellige priser på den samme Model 3.
Teslas introduktion af den nye Model 3 i Danmark bliver nu mødt med kritik. Det sker, efter at den amerikanske elbilproducent i sidste uge åbnede for, at kunder i Danmark kan bestille og konfigurere deres Model 3.
Undervejs i bestillingen af en Model 3 bliver man nemlig mødt af fire forskellige priser. To forskellige købspriser samt to forskellige priser »efter anslåede besparelser«, og særligt de sidste priser bliver mødt af kritik fra Forbrugerrådet Tænk og bilejernes organisation FDM.
For der bliver ikke oplyst godt nok om, hvordan Tesla er kommet frem til dem.
»Hvordan opnår man denne besparelse? Er det sammenlignet med en diesel- eller benzinbil, eller er det sammenlignet med andre elbiler? Det er store summer, men man får ikke at vide, hvad besparelsen bygger på, eller hvordan man opnår den. Det er på grænsen til at være vildledning,« siger Abid Khan, advokat hos FDM.
Den samme holdning har man i Forbrugerrådet Tænk, hvor man kalder priserne for »problematiske og tenderende til vildledning.«
»De viser en pris, der er baseret på en fiktiv besparelse. Det er langtfra sikkert, at man nogensinde får glæde af sådan en besparelse. Samtidig mener vi, at det er misvisende at indregne en eventuel besparelse i en samlet pris, som forbrugeren ikke ville kunne købe bilen til,« siger Paula Brammann, der er juridisk konsulent i Forbrugerrådet Tænk.
På den første side står prisen på en Model 3 med lang rækkevidde og dobbelt motor med firehjulstræk til 454.500 kr. Vælger man en Model 3 uden udstyr, der koster ekstra, bliver man på sidste side mødt af en »købspris« på 464.724 kr., mens prisen efter »anslåede besparelser« lige nedenunder lyder på 380.324 kr.
Her fremgår det, at prisen omfatter registreringsafgift samt leverings- og dokumentgebyr til samlet 10.224. kr. Altså differencen mellem prisen på den første og sidste side. Og hvis det er tilfældet, bevæger Tesla sig på kanten, lyder det.
»Man må ikke vise en pris uden de omkostninger, som køberen ikke kan komme uden om,« siger Abid Khan.
Tesla oplyser på siden, at de anslåede besparelser ligger i »anslåede brændstofbesparelser på 5 år«, og at »alle besparelser kan nydes efter købet«. For at finde grundlaget for beregningerne skal man først klikke på en knap, der hedder »Vis detaljer« og derefter på »Se hvordan vores besparelser beregnes«.
På denne side fremgår det, at Tesla bl.a. har taget udgangspunkt i en benzinbil, der kører 10,1 km/l og en literpris på benzin på 12,26 kr. over de næste fem år.
Danmarks Statistik har ikke en opgørelse over, hvor langt den samlede danske bilpark af benzinbiler kører på en liter benzin, men siden 1997 har nyregistrerede benzinbiler ikke været opgivet til at have et brændstofforbrug på under 12 km/l, viser tal fra Danmarks Statistik.
Med hensyn til prisen på en liter blyfri 95-benzin har den såkaldte listepris de seneste fire år ligget på 11,55 kr. pr. liter, viser tal fra OK. Den højeste pris blev nået i oktober 2018, da den nåede op på 12,89 kr./liter, mens den laveste pris ligger tilbage i februar 2016, da prisen lå på 10,12 kr./liter.
Listeprisen ligger sædvanligvis noget højere end den såkaldte pumpepris, som er den pris kunderne kan tanke til ude på stationerne. I 2018 har forskellen mellem liste- og pumpeprisen været 1,55 kr.
Tesla oplyser til Finans, at man nu er gået i gang med at ændre hjemmesiden, så den fremover kun viser én pris.