Privatøkonomi
0

Store tab for danskernes pensionsformuer

Aktieuro og geopolitiske spændinger kappede i 2018 milliarder af danskernes pensionsformuer.

2018 blev et skidt år for de danske pensionsopsparere. Foto: Christian Klindt Sølbeck

2018 var et rædselsår for danske pensionsopsparere, hvor særligt aktiefald medførte store tab. Det skriver Børsen.

Afkastet på de såkaldte markedsrenteprodukter, som de fleste pensionsopsparere i dag har, skrumpede i gennemsnit med 4,9 pct. Det viser en opgørelse foretaget af rådgivningsfirmaet Dannebrog Invest og Børsen.

Dermed blev der skåret milliarder af danskernes pensionsformuer. Der var tale om det dårligste afkastår siden finanskrisen.

»Det har været et vanskeligt 2018. Men man skal også huske, at det kommer i kølvandet på mange år med meget fornuftige afkast,« siger partner i Dannebrog Invest Nikolaj Holdt Mikkelsen til Børsen.

Det værste afkast i branchen finder man hos Scandia, hvis danske forretning er blevet opkøbt af AP Pension. Her tabte en typisk kunde med middel risiko og 20 år til pension 7,7 pct. af sin pensionsformue i 2018.

I SEB Pension og Danica var tabet hhv. 7,3 pct. og 7 pct., skriver Børsen.

Det var især faldende aktiemarkeder, der i 2018 blev dyre for de danske pensionsopsparere. Derfor er det også de pensionskasser, der havde den mindste eksponering mod aktier, som har klaret sig mindst dårligt, viser opgørelsen.

En række geopolitiske uroligheder - heriblandt Brexit, handelskonflikter og usikkerhed om væksten i Kina - var også med at trække afkastet på danskernes pensionsopsparinger nedad.

Flere pensionskasser, bl.a. Sampension og AP Pension, har efter de markante aktiefald i slutningen af 2018 nu købt op i de billigere aktier og satser begge på et bedre aktieår i 2019, skriver Børsen.

BRANCHENYT
Læs også