Privatøkonomi
0

Den nye boligskat kan løfte huspriser i landdistrikterne

Priserne får medvind i landdistrikterne og modvind i byerne, viser beregninger, som detaljeret beskriver konsekvenser af den politiske reform af boligskatten.

69-årige Ove Agerbo Henriksen fra Struer kan ligesom andre boligejere i landkommunerne se frem til at slippe billigere i boligskat, når nye regler træder i kraft i 2021. »Det kan da være, at der kan blive til en lille rejse mere,« siger han. Foto: Joachim Ladefoged

Den nye boligskat vil kunne skubbe mærkbart til huspriserne i landdistrikterne.

Det viser beregninger, som Arbejdernes Landsbank har foretaget, og som beskriver, hvordan billigere, typiske og dyrere huse i alle kommuner ventes at blive påvirket af boligskattereformen, som træder i kraft i 2021.

»Der bliver modvind i og omkring de store byer, hvor priserne er løbet hurtigst de senere år. Medvinden kommer der, hvor boligmarkedet ikke har været så godt med i udkantsområderne,« siger cheføkonom Signe Roed-Frederiksen.

Banken anslår f.eks., at værdien af et typisk hus vil blive løftet med 10-15 pct. i kommuner som Struer, Ringkøbing-Skjern, Lemvig og Lolland. Forklaringen er, at skatteregningen vil falde for boligejere i yderområderne. Og når der skal betales mindre i boligskat, vil potentielle købere have råd til at betale mere i afdrag og renter på et lån. Dermed bliver der råd til en højere pris på huset.

Omvendt ventes de nye vurderinger og skatter at få prisen på en typisk lejlighed i København og Aarhus til at falde med 8-10 pct. Det skyldes, at nye købere vil skulle betale markant mere i boligskat efter den 1. januar 2021, når de offentlige vurderinger kommer tættere på de faktiske, højere handelspriser i byerne.

Tendenser trækker modsat

Beregningerne skal tages med forbehold, men giver en »rimelig« indikation på den isolerede effekt af de nye regler, vurderer økonomiprofessor Bo Sandemann. Han ser en anden mulig konsekvens af et løft i priserne:

»Hvis din bolig får en højere værdi, så burde det blive nemmere at låne penge.«

Curt Liliegren, direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, taler om »potentielt positive effekter«, men fremhæver tendenser, der trækker i modsat retning i yderområderne. F.eks. at folk fortsat flytter væk derfra.

»Man skal tage det med et gran salt,« siger han.

Skatteministeriet vurderer også, at boligskattereformen i sig selv vil løfte huspriserne i landkommunerne, men påpeger, at renteudviklingen og beskæftigelsen typisk vil »have større betydning end boligskatterne«.

Få de seneste erhvervsnyheder med vores nyhedsapp
BRANCHENYT
Læs også