Privatøkonomi

Flere tvangsauktioner bliver nu aflyst

Kommunerne er effektive, når de kræver penge ind hos boligejerne, og opgørelse byder på god nyhed.

Færre huse bliver solgt på tvangsauktion. Det skyldes bl.a., at flere af dem aflyses i tide. Foto: Joachim Adrian Foto: Joachim Adrian/Polfoto

Siden kommunerne overtog ansvaret for tvangsauktioner i 2017, er der blevet færre af dem. Men det er ikke den eneste gode nyhed. Faldet skyldes nemlig, at færre tvangsauktioner bliver gennemført, viser en opgørelse, som Boligsiden har foretaget.

I 2018 blev der solgt 2.287 boliger på tvangsauktion i Danmark. Det er 3 pct. færre end sidste år. Det sker, selv om der var lige så mange bekendtgjorte tvangsauktioner som i 2017. Forskellen er, at antallet af aflyste tvangsauktioner i 2018 steg med 18 pct.

ÅrAntal tvangsauktioner
20162.506
20172.352
20182.287

Kilde: Boligsiden.dk

Når en tvangsauktion bliver aflyst, skyldes det, at boligejeren finder en løsning på sine betalingsproblemer - typisk med den største kreditor, og det betyder, at pengene bliver betalt, eller også lykkes det at sælge boligen på almindelige vilkår.

»En tvangsauktion er altid sidste udvej for både boligejeren og kreditoren, og derfor er det også udpræget positivt, når en tvangsauktion bliver aflyst,« siger Birgit Daetz, der er kommunikationsdirektør hos Boligsiden.

I 2017 begærede kommunerne 75 boligejere på tvangsauktion. Året efter steg tallet til 598, så kommunerne i 2018 stod for en fjerdedel af alle gennemførte tvangsauktioner.

»Kommunerne overtog i 2017 opgaven med at indkræve ejendomsskatter fra Skat. I 2018 tog de virkelig den opgave til sig og har sendt mange på tvangsauktion for at indkræve de beløb, de har haft til gode. De står nu bag langt flere tvangsauktioner, end Skat gjorde, da de havde ansvaret for inddrivelsen af ejendomsskatter,« konstaterer Birgit Daetz.

Kommunerne har mulighed for at begære tvangsauktion, hvis boligejerne eksempelvis skylder store beløb i ejendomsskatter. Med 27 tvangsauktioner er Hjørring den kommune, der har sendt flest under hammeren i 2018.

BRANCHENYT
Læs også