Privatøkonomi
0

Boligejere med ubrugte lånetilbud kan få skattefri gevinst

Stigende kurser på realkreditobligationerne giver overraskende muligheder.

Kursstigningerne på realkreditobligationer kan give boligejerne flere penge mellem hænderne, hvis de har et ubrugt lånetilbud. Specielt hvis man har anden gæld ved siden af, er det en god ide at udnytte, mener boligøkonom i Nordea Kredit, Lise Nytoft Bergmann. Foto: Nordea

Mange boligejere kan have en skattefri gevinst liggende i skrivebordsskufferne. Det er dem, der allerede har fået et lånetilbud hjem på et lån med fast rente.

I de seneste dage er kurserne overraskende steget. 2 pct.-lånet med afdrag ligger således i kurs 99,6 pct. Det vil sige, at for hver lånte million kan en boligejer, der fik et lånetilbud i november, få udbetalt 21.000 kr. mere end forventet – skattefrit.

»De faldende lange renter kan betyde kolde kontanter i hånden. Det drejer sig særligt om boligkøbere, der har et lånetilbud på et 30-årigt fast forrentet lån fra realkreditinstituttet liggende i skuffen,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

Når en boligkøber får et lånetilbud, giver realkreditinstituttet i praksis tilsagn om et lån med en hovedstol af en given størrelse. Stiger kursen efterfølgende, og accepterer boligkøberen lånetilbuddet, vil provenuet stige, hvis hovedstolen holdes konstant. Det betyder, at boligkøberen vil få udbetalt flere penge end dem, vedkommende oprindeligt havde bedt om.

Lise Nytoft Bergmann har regnet på konsekvenserne for en boligejer, der i november fik et lånetilbud på et 2 pct.-lån uden afdrag på 1 mio. kr.

Kursgevinst på 2 pct. lån uden afdrag på 1 mio. kr.:


November 2018I dagForskel
Kurs97,699,62 point
Hovedstol1.051.0001.051.0000
Provenu1.000.0001.021.00021.000
Mdl. ydelse efter skat1.7501.7500

Kilde: Nordea Kredit

Den pågældende boligejer vil få 21.000 kr. mere udbetalt end forventet.

»I langt de fleste tilfælde er forskellen mellem det oprindelige beregnede og det endelige provenu ikke ret stort. Men eftersom et lånetilbud løber i tre måneder, er det noget, vi nogle gange oplever, hvis renten pludselig falder. Det er sådan en situation, vi befinder os i nu,« siger Lise Nytoft Bergmann.

I Nordea Kredit opfordrer man dog ikke boligkøberne til at låne flere penge, end de har brug for. Men har boligkøberne anden gæld ved siden af realkreditlånet, kan det større realkreditlån være en fordel, da renten normalt er lavere på realkreditgæld end på bankgæld. De ekstra udbetalte penge kan derfor bruges til at reducere banklånet.

»Vi opfordrer aldrig boligejerne til at optage gæld uden grund, og man kan altid få et nyt lånetilbud. Men det kan være fornuftigt, at optage et lidt større realkreditlån end planlagt og f.eks. bruge det ekstra provenu til at betale kassekreditten ud, hvis den er blevet negativ i forbindelse med flytningen.«

Finten betyder altså ikke, at familien får en lavere realkreditgæld, men derimod at familien får nogle penge i hånden, der kan bruges til andre formål. Skulle familien foretrække at udnytte rentefaldet til at få en lavere realkreditgæld i stedet for kontanter i hånden, kan familien altid få et nyt lånetilbud, pointerer Nordea, understreger Lise Nytoft Bergmann.

BRANCHENYT
Læs også