Privatøkonomi
0

Titusindvis af sommerhusejere får millionrabat på elregningen

Nye regler betyder, at ejere af elopvarmede sommerhuse og ferielejligheder kan få skåret mere end 70 pct. af afgiftsregningen, når de skruer op for varmen.

Elopvarmede sommerhuse slipper fremover billigere. Nye regler skærer 70 pct. af elafgiften i yderste klitrække. Alene i 2019 ventes det at betyde en rabat til sommerhusejere på i alt 80 mio. kr. Foto: Ernst van Norde.

Det bliver fremover markant billigere at fyre op i landets elopvarmede sommerhuse.

Nye regler betyder, at sommerhuse, der er registreret med elektricitet som den primære varmekilde, vil få skåret mere end 70 pct. af elafgiften for det årlige elforbrug, der overstiger 4.000 kilowatt-timer (kWh).

Afgiftsrabat
  • Som led i finansloven for 2019 aftalte regeringen og DF at sænke elafgiften på opvarmning for sommerhusejere og ejere af ferieboliger.
  • De nye regler trådte i kraft den 1. februar.
  • Reglerne betyder, at feriehusejere får sænkes elafgiften fra 110,5 øre til 32,38 øre for det årlige elforbrug, der overstiger 4.000 alle kilowatt-timer (kWh).
  • Det kræver dog, at boligen er registreret i BBR med elektricitet som primær varmekilde.
  • Samtidig skal huset registreres hos den valgte elleverandør som berettiget til afgiftsrabat.
  • Når de to ting er opfyldt, sker afgiftsnedsættelsen automatisk.
  • Alene i 2019 ventes rabatten at lempe sommerhusejernes elregning med ca. 80 mio. kr.

Det er resultatet af nye afgiftsregler, som regeringen og Dansk Folkeparti blev enige om kort før jul og som netop er trådt i kraft.

»Lempelsen har til formål at styrke turismeerhvervet i Danmark og øge aktiviteten i sommerhusområderne særligt i vinterhalvåret, hvor der kræves meget el til opvarmning,« slog skatteminister Karsten Lauritzen (V) fast, da han præsenterede lovforslaget med afgiftsrabatten den 19. december.

Den 1. februar trådte de nye regler så i kraft.

For de anslået 50.000 sommerhusejere, der årligt har et elforbrug på mere end 4.000 kWh, ventes afgiftsrabatten alene i 2019 at skære ca. 80 mio. kr. af elregningen, mens rabatten i perioden 2020-2025 ventes at løbe op i 680 mio. kr.

Med ændringen kan sommerhusejere og ejere af ferielejligheder se frem til at slippe med at betale 0,32 kr. i kWh-afgift for det forbrug, der overstiger 4.000 kWh. Hidtil har afgiften været på 1,10 kr.

Ændringen betyder, at sommerhusejere nu sidestilles med ejere af helårsboliger, som i årevis har nydt godt af en markant lavere elafgift, hvis huset har været opvarmet med elradiatorer, jordvarme eller varmepumper.

Især det sidste har i dag fundet vej til mange sommerhuse, men selvom varmepumperne slanker elforbruget, har de opskruede elafgifter lagt en dæmper på lysten til at drage på sommerhusferie i december. Det er det forhold, som skatteministeren og regeringen med DF på bagsmækken nu vil ændre på.

For at få del i afgiftsrabatten skal sommerhusejere sikre sig, at deres sommerhus er registreret med elektricitet som den primære varmekilde i BBR-registret, og så skal de ansøge deres elselskab om at få nedsat elafgiften.

BRANCHENYT
Læs også