Privatøkonomi

Markedet for ansvarlige investeringer er en jungle for virksomheder og investorer

Milliarderne strømmer ind i de såkaldt ansvarlige investeringer, men markedet er ifølge flere eksperter stadig en jungle.

Artiklens øverste billede
Mange tror, at de ved, hvad ”ansvarlige investeringer” indebærer, men det er endnu ikke klarlagt, mener Finans Danmark. Illustration: Anders Thykier

Spørger man Finans Danmark, hvor mange investeringsforeninger, der udbyder ansvarlige investeringer herhjemme, får man ikke noget svar. Man har endnu ikke har en definition på ansvarlighed. 

Samtidig er antallet af rådgivere, der bedømmer virksomhedernes ansvarlighed, eksploderet. Deres karakterer er ofte svære at gennemskue og umulige at sammenligne. Sådan lyder det fra flere eksperter.

»Det er stadig en jungle. Hvis du sidder derhjemme og gerne vil sammensætte en portefølje med ansvarlige investeringer, så er det op ad bakke,« siger Nikolaj Holdt Mikkelsen, tidligere chefanalytiker i Morningstar og nu selvstændig konsulent. 

Der findes ifølge ACCF, en amerikansk tænketank, mere end 100 selskaber, der i dag indsamler data om virksomhedernes ansvarlighed. De fire største, som bl.a. tæller MSCI, har hver deres karakterskala. 

Novo Nordisk rapporterer sine data ind til omtrent 10 selskaber. Hertil kommer investorer, der har deres egne spørgeskemaer, og koalitioner af investorer, som ikke er tilfredse med de informationer, de kan købe. 

»Det egentlige problem er, at alle disse benchmarks måler den relative performance for de virksomheder, der er med. Det betyder, at der ikke er et sæt objektive kriterier for, hvad der er ”godt”, men at man får en score, hvor de, som er i toppen, reelt blot er ”mindre ubæredygtige” end de andre i indekset,« siger Susanne Stormer, chef for corporate sustainability i Novo Nordisk.

Trods uigennemsigtigheden er pengetanken i passive indeksfonde, der investerer med et øje på ansvarlighed, mere end tidoblet til omtrent 650 mia. kr. siden 2008, viser en global opgørelse fra Morningstar. 

Formueforvalteren Blackrock, der i oktober lancerede flere indeksfonde baseret på ESG herhjemme, mener, at beløbet vil firedobles til 2.600 mia. kr. de næste 10 år. 

Fremgangen skyldes ifølge Ken Bechmann, professor i finansiering på CBS, en næsten blind efterspørgsel efter ansvarlige investeringer. Nogle studier tyder dog på, at ansvarlighed kan betyde færre skandaler og dermed et højere afkast. 

»De selskaber, der har en fornuftig ledelse og ledelsesstruktur, undgår måske de værste skæverter, der kan ødelægge afkastet,« siger Ken Bechmann. 

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.