Privatøkonomi

Børsens nye medlemmer har mest af alt tabt

Efter to år med et par store håndfulde børsnoteringer er der få vindere og langt flere tabere.

Med Netcompany som et af de få store indspark er der efter lang tids stilstand væltet nye selskaber ind på børsen i 2017 og 2018. På billedet er det adm. direktør og medstifter af Netcompany André Rogaczewski, da Netcompany børsnoteres i DR Byen i juni 2018. Foto Ritzau Scanpix/Philip Davali

Robotterne og Netcompany har vundet. Stort set alt andet er faldet.

Sådan er status på den børsbølge af især meget små selskaber, der efter knap et årtis markant børstørke skyllede ind over det danske marked i 2017 og 2018. Det viser en gennemgang af aktierne foretaget af Finans.

Børsbølgen er dog ved at tage af, vurderer aktiechef i Formuepleje Otto Friedrichsen:

»Vi har set en lang række børsnoteringer, fordi der har været et vindue. Investorerne har haft en appetit på disse selskaber, men den usikkerhed, en markedsudvikling som i fjerde kvartal af 2018 giver, sender nok mange mod mere sikre kort end dem, man har set. Investorerne bliver fremadrettet mere selektive, vil jeg mene,« siger Otto Friedrichsen.

Han peger på, at de seneste års noteringer primært har været rettet mod små private investorer. Ikke institutionelle investorer som Formuepleje.

»Vi kan sådan set godt købe os ind i selv meget små selskaber, men det kræver en risikopræmie til gengæld for den manglende likviditet i aktierne, og den er sjældent til stede. Der har været mange selskaber med uafprøvede forretningsmodeller og høj risici, og så forsvinder de store investorer ofte fra billedet.«

De gode har i høj grad klaret sig på hype. Især de helt små selskaber. Det er dog en hype, de ikke selv har været herre over.

Per Hansen, aktieøkonom, Nordnet

Netop de få succeshistorier, der primært er kommet i 2018, har dog hjulpet lidt på en ellers noget sur stemning.

»Der blev børsnoteret en lille håndfuld selskaber, der har meget lidt berettigelse til at være på børsen. Det har været med til at give nogle mislyde og trække fra i stemningen, men generelt er den blevet bedre i løbet af 2018,« siger Nordnets aktieøkonom Per Hansen.

Netop Nordnets kunder – private aktieinvestorer – står for en meget stor del af den daglige handel i de selskaber, der blevet noteret i de seneste to år, fordi de med få undtagelser – primært Netcompany – ikke har institutionelle investorer eller store ejere med sig på børsen, påpeger Per Hansen.

Derfor er stemningen også ekstremt vigtig for de små selskabers udvikling.

»De gode har i høj grad klaret sig på hype. Især de helt små selskaber. Det er dog en hype, de ikke selv har været herre over. Så er der midtergruppen, der har levet op til hvad de har lovet – men heller ikke har lovet meget,« siger Per Hansen.

BRANCHENYT
Læs også