Privatøkonomi

Nykredit: Rentefald har afværget prisdyk i København

Hvis renterne de seneste måneder ikke var faldet, ville priserne på ejerlejligheder have været under mere pres, end de er i øjeblikket, lyder det fra Nykredit.

Hvis renterne ikke var faldet i 2019, havde markedet for ejerlejligheder i København været under større pres. Foto: Per Folkver

Ejere af lejligheder i København har grund til at glæde sig over udviklingen på rentemarkedet de seneste måneder. Markedet for ejerlejligheder i København er under pres, men rentefaldet siden nytår har afværget et prisdyk i landets hovedstad.

Sådan lyder det fra Nykredit, der er landets største realkreditinstitut.

»Siden nytår er priserne faldet med ca. 0,1 pct. Hvis vi ikke havde oplevet rentefaldet, var priserne faldet med ca. 3 pct., hvis man alene ser på finansieringsomkostningerne. Derudover kommer de psykologiske effekter, som også spiller ind. Når renten stiger, bliver folk forsigtige, men når den falder, tænker folk, at det er nu de skal købe,« forklarer Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit.

I sin seneste prognose for udviklingen på markedet for ejerlejligheder i København lægger Nykredit op til, at priserne vil falde med 2 pct. i løbet af i år. Prognosen blev udarbejdet i februar og tog dermed højde for en del af rentefaldet. Uden rentefaldet ville priserne derfor falde med mere end 2 pct. i år, lyder det fra Nykredit.

»Priserne er kommet højt op, og samtidig er der kommet strammere regler. Det gør, at køberne enten er blevet presset ud eller er blevet afventende, fordi de venter, at priserne skal ned. Det har resulteret i, at udbuddet er steget, og at antallet af handler er faldet. Det lægger pres på markedet, som er gået fra at være sælgers marked til nu mere at være købers marked,« siger Mira Lie Nielsen.

Selvom rentefaldet har afværget et prisfald, skal boligejerne dog ikke lægge champagnen på køl. Rentefaldet kommer nemlig på en negativ baggrund. Det er udløst af bekymringer for væksten.

Hvis det viser sig, at det økonomiske opsving i Danmark rent faktisk lakker mod enden, vil det have en langt større effekt på boligmarkedet end rentefaldet siden nytår, lyder det fra Nykredit.

»Det kan godt være, at der er grund til at være glad for rentefaldet lige nu, men det kan vise sig, at det er lidt som at tisse i bukserne for at holde varmen. Hvis vi f.eks. ser en vending i beskæftigelsen, vil det have større konsekvenser,« siger Mira Lie Nielsen.

BRANCHENYT
Læs også