Privatøkonomi

Boligrenten presset i bund af udenlandske investorer

Udenlandske investorer er usædvanligt glade for en bestemt type obligationer.

Udenlandske investorer har længe vist stor interesse for danske boligobligationer. Men på det seneste er interessen eksploderet. Foto: Peter Klint

Interessen for at købe danske obligationer har længe været stor i udlandet. Men i de seneste måneder er efterspørgslen eksploderet i et sådant omfang, at det formentlig er en af hovedårsagerne til, at vi har fået en 30-årig 1 pct. obligation.

Af en nettoudstedelse på 16,5 mia. kr. i februar købte udlandet over 50 pct. Det er primært 2 pct. obligationer, som udenlandske investorer nærmest hamstrer.

»Uden denne store efterspørgsel fra udlandet havde vi ikke været i en situation nu, hvor vi åbner det 30-årige 1 pct. lån,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Udlandets markedsandel af danske boligobligationer har længe ligget omkring 30 pct., men det tal kan altså sagtens stige i de kommende måneder.

»Det er en tendens, der har stået på i et stykke tid, og særligt japanerne har været aktive købere,« fastslår Christian Hilligsøe Heinig.

Selv en rente på 1 eller 2 pct. er meget attraktiv for tålmodige investorer, når de korte renter enten er 0 eller ligefrem negative.

Der er tale om en bemærkelsesværdig udvikling. I 2012 var den udenlandske ejerandel nede under 10 pct. I 2016 var den udenlandske ejerandel 19 pct. I Nykredit/Totalkredit forventer man snart at kunne måle, at investorerne har kastet sig over 1,5 pct. obligationerne.

»Selv om der er meget lave renter på de danske realkreditobligationer, står de alligevel som en eftertragtet vare hos investorerne,« mener chefanalytiker i Totalkredit Jeppe Borre.

Danske boligobligationer er sikre papirer, og hvis investorerne vil have obligationer med en vis varighed, er de nødt til at nøjes med 1,5 pct. obligationer.

Og investorerne har købt obligationerne, selv om de har rundet kurs 100, og de dermed får en lavere rente end den, der står på obligationen.

Der er dog også grund til en vis bekymring, mener Christian Hilligsøe Heinig.

For hvis udlandet pludselig mister interessen for det danske realkreditmarked, så kan der blive kø ved udgangen. Det kan resultere i markante kursfald. Og der er ikke tale om en teoretisk problemstilling.

Situationen på de finansielle markeder er unormal i øjeblikket, og hvis den bliver normal, eller vi ligefrem rammes af en finansiel krise, hvor udlandet typisk sælger deres udenlandske beholdninger, kan det give slemme øretæver.

»Det billede så vi netop under finanskrisen, hvor udlandets ejerandel af danske realkreditobligationer pludselig skrumpede ind,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

BRANCHENYT
Læs også