Privatøkonomi

For første gang i syv år: Lejligheder er faldet i pris det seneste år

Lejlighedspriserne er for første gang siden 2012 faldet på årsbasis.

Foto: Lars Krabbe

Dampen er gået så meget af markedet for ejerlejligheder, at det på ét punkt er blevet banket syv år tilbage i tiden.

Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at prisen på ejerlejligheder på landsplan i januar faldt med 0,7 pct. sammenlignet med samme måned i 2018. Det er første gang siden 2012, at priserne er lavere end for et år siden, lyder det fra Nykredit.

»Dagens tal er et tydeligt bevis på den opbremsning i aktiviteten, der i snart et år har præget ejerlejlighedsmarkedet. De store prisstigninger er væk, men den fortsat positive samfundsøkonomiske baggrund sørger for at priserne ikke rasler ned. I stedet ser vi priser som roligt tilpasser sig det større udbud, og det har nu for første gang i syv medført et lavere prisniveau end for et år siden,« skriver Mira Lie Nielsen, der er boligøkonom i Nykredit, i en kommentar til tallene fra Danmarks Statistik.

Fra tredje kvartal til fjerde kvartal er priserne på ejerlejligheder på landsplan faldet med 1,7 pct. De største fald er fundet sted i Region Hovedstaden og Region Midtjylland, hvor lejlighedspriserne i denne periode er faldet med 2,6 pct.

I den kommende tid vil de faldende renter stabilisere markedet, påpeger Nykredit. I denne uge er renterne faldet så meget, at det 30-årige 1,5 pct.-lån med afdrag står til at blive afløst af et lån med en kuponrente på 1 pct. Den laveste kuponrente nogensinde i Danmarkshistorien.

»Rentefaldet har ikke nået at påvirke dagens tal for prisudviklingen i januar, men vil fremadrettet virke stabiliserende på udviklingen i ejerlejlighedspriserne. Når de faste renter bliver lavere, så kan boligkøbere købe for mere med den samme indkomst, og derfor vil rentefaldet afbøde det nedadgående pres på ejerlejlighedspriserne, som det større udbud og længere salgstider giver,« skriver Mira Lie Nielsen, der samtidig påpeger, at rentefaldet har fundet sted på en negativ baggrund.

Det er udløst af bekymringer for væksten. Hvis det viser sig, at det økonomiske opsving i Danmark rent faktisk lakker mod enden, vil det have en langt større effekt på boligmarkedet end rentefaldet, lyder det fra Nykredit.

BRANCHENYT
Læs også