Privatøkonomi
0

Første gang siden finanskrisen: Aktienedtur skar stor luns af danskernes formue

De markante fald på finansmarkederne i slutningen af 2018 barberede en stor luns af danskernes formue.

De markante fald på finansmarkederne i slutningen af 2018 barberede en stor luns af danskernes formue. Foto: AP Photo/Richard Drew

Den markante nedtur på finansmarkederne i slutningen af 2018 gjorde så ondt på danskernes formue, at den rent faktisk faldt set over hele 2018.

Det er første gang siden finanskrisen, at danskernes formuer er faldet, viser Nationalbankens beregninger af de danske familiers finansielle aktiver.

I gennemsnit blev der barberet ca. 75.000 af danskernes formue i løbet af 2018, og det svarer til et samlet fald på 178 mia. kr. I Nykredit peger man på, at faldet er fundet sted samtidig med, at danskerne generelt har sparet flere og flere penge sammen på bankkonti.

»Det kan ikke være gået mange forbi, at 2018 ikke var noget godt år på aktiemarkederne, og 60 pct. af faldet i den finansielle formue skyldes da også danskernes investeringer i aktier. Det er et tydeligt bevis på, at det er nye tider, og at man ikke længere bare kan forvente at aktiekurserne stiger og stiger,« skriver Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom i Nykredit, i en kommentar.

I Danske Bank peger man på, at udviklingen på finansmarkederne i fjerde kvartal skar hele 241 mia. kr. af danskernes formue. For pensionsselskaberne har udviklingen betydet, at mange kunder fik negativt afkast. De seneste opgørelser peger dog i retning af, at det tabte er blevet indhentet pga. den positive stemning, som indtil nu har præget 2019.

»Siden nytår er der sket en vis genopretning på de finansielle markeder, og det ekstraordinært store fald vi så sidste år, lader derfor til kun at have været midlertidig. Men det understreger, hvor stor betydning de finansielle markeder har for vores formue – hvad end det er i frie midler eller i pensionsopsparinger,« skriver Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i Danske Bank, i en kommentar.

BRANCHENYT
Læs også