Privatøkonomi

Laveste niveau i 11 år: Færre må gå fra hus og hjem

Det ekstremt lave renteniveau har været med til at presse antallet af tvangsauktioner ned.

Antallet af tvangsauktioner falder fortsat. Foto: Jens Dresling.

Antallet af danske boligejere, der har så svært ved at få enderne til at mødes, at huset ender på tvangsauktion, fortsætter med at falde.

Faktisk er tallet i årets tre første måneder faldet så meget, at antallet af tvangsauktioner nu er banket ned på et niveau, der sidst er set før finanskrisen. Det viser Danmarks Statistiks seneste opgørelse over tvangsauktioner i Danmark.

»Den faldende antal tvangsauktioner vidner om, at boligejernes økonomi er i topform, og at det går godt på boligmarkedet. Renten er historisk lav, beskæftigelsen er høj, og de stigende huspriser har efterhånden bredt sig til størstedelen af landet. Derfor er det blevet nemmere at undgå en tvangsauktion,« skriver Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordea Kredit, i en kommentar til tallene.

Når man korrigerer for sæsonudsving blev der berammet 549 tvangsauktioner i første kvartal i år. I de 105 kvartaler, som Danmarks Statistik har opgjort antallet af tvangsauktioner, er der kun registreret 13 kvartaler med et lavere antal tvangsauktioner. Det seneste kvartal med et lavere antal tvangsauktioner skal man tilbage til begyndelsen af 2008 for at finde.

»Vi skal 11 år tilbage i tiden for et finde et kvartal med færre tvangsauktioner end i dag. Dengang var det lave antal tvangsauktioner en konsekvens af boblen på boligmarkedet, der betød, at selv mindre attraktive boliger kunne sælges til en høj pris og på kort tid. I dag skal det lave antal tvangsauktioner forklares med den historisk lave rente, der betyder, at mange kan holde budgettet flydende, også selv om indtægten svigter, og der er tale om en bolig til flere millioner kroner,« lyder det fra Lise Nytoft Bergmann.

Hun peger på, at man i dag kan låne 1 mio. i et realkreditinstitut for under 700 kr. om måneden efter skat.

»Det er så lav en ydelse, at der skal drastiske forandringer i privatøkonomien til, før en tvangsauktion er den eneste løsning. Hvis man tager fat i banken, når problemerne melder sig, kan man i langt de fleste tilfælde finde en fornuftig løsning,« skriver Lise Nytoft Bergmann.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS fødevarebranchen, hvor vi ser på fordel og ulemper i forhold til de en af de idéer, som forsøger at bygge verdens med avancerede fødevareprinter.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også