Privatøkonomi

100.000 bilejere risikerer at få klippet pladerne

Skattestyrelsen har sat jagten ind på bilejere, der ikke har betalt deres afgifter. Politiet har klippet de første plader.

Titusindvis af danske bilejere risikerer nu at få sendt deres nummerplader til inddragelse hos politiet.

Skattestyrelsen begyndte i marts at sende oplysninger til politiet om bilejere, som ikke har betalt deres motorafgifter. På baggrund af oplysningerne har politiet klippet de første nummerplader.

Ifølge Skattestyrelsens seneste opgørelse fra marts 2019 er der i alt cirka 230.000 skyldnere med en samlet motorgæld på cirka 750 mio. kr. på køretøjer, som de er den primære bruger af.

Omtrent 100.000 af disse bilejere risikerer i den kommende tid at få oversendt køretøjer til nummerpladeinddragelse hos politiet – heraf er cirka 90 pct. privatpersoner, mens cirka 10 pct. er virksomheder.

»Det vigtige for mig er ikke, at politiet klipper så mange nummerplader som muligt. Målet for os er at få danskerne til at betale de afgifter, de skylder. Det bør stå klart nu,« siger underdirektør i Skattestyrelsen, Peter Thorgaard.

Siden den 1. marts er der udsendt varslingsbreve til borgere, som ejer køretøjer, hvor der ikke er blevet betalt vægtafgift, grøn ejerafgift eller vejbenyttelsesafgift.

Betalingsfristen er dog ikke nået endnu for en stor andel af de varslede køretøjer. Men før påske var der tilsammen betalt knap 1 mio. kr. fra borgere, som har modtaget et varslingsbrev.

»Processen med at få ryddet op er kun lige begyndt. Vi forventer løbende at kunne sende oplysninger til politiet, og man bør derfor få betalt sin motorgæld. Ellers risikerer man i sidste ende, at politiet klipper pladerne,« siger Peter Thorgaard.

Ud af de cirka 230.000 bilejere, som skylder penge, har 130.000 af dem en gæld, som allerede ligger til inddrivelse hos Gældsstyrelsen. Her risikerer bilejeren bl.a. at blive modregnet i overskydende skat, hvis gælden ikke indfries.

I mange år har it-systemerne i det tidligere Skat (nu Skattestyrelsen) ikke kunnet sende sager om ubetalte motorafgifter videre til politiet. Det er der altså nu ændret på.

I alt mangler statskassen 1,3 mia. kr. i ubetalte motorafgifter.

Følg serien: 10 idéer, der kan ændre Danmark
Læs om 10 visionære iværksættere og deres idéer. I denne uge dækker FINANS transportbranchen, hvor el fra vindkraft skal danne grundlag for nye brændselsformer til transportsektoren.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også