Privatøkonomi

Populært boliglån er millimeter fra at lukke

Faldende renter har sendt det 30-årige 1,5 pct.-lån tæt på kurs 100.

Handelskrigen mellem USA og Kina samt Italien har presset boligrenterne ned. Foto: Mathias Løvgreen Bojesen/Ritzau Scanpix

Det 30-årige fastforrentede lån med en rente på 1,5 pct. balancerer på kanten til at lukke. Realkreditinstitutterne må ikke udstede tilbud, når kursen på et lån når over kurs 100.

I Totalkredit og Realkredit Danmark melder man om en gennemsnitskurs tæt på 100, og i Nordea Kredit har kursen allerede passeret 100.

Dermed står det populære lån altså allerede nu til at lukke i ét realkreditinstitut, når dagen er omme. Det betyder samtidig, at det 30-årige fastforrentede lån med en kuponrente på 1 pct. står til et comeback.

»Der kan selvfølgelig nå at ske noget, inden dagen er ovre. Men hvis det lukker, vil det betyde, at boligkøberne fra i morgen vil få lånetilbud i lånet med 1 pct. i rente. Det har kun været det toneangivende én gang tidligere,« siger Lise Nytoft Bergmann, der er boligøkonom i Nordet Kredit.

Det er en kombination af handelskonflikt og en ny udmelding fra Italien, der har presset renterne ned og kurserne op. Konflikten mellem USA og Kina er blevet optrappet med nye tariffer, og det har fået investorerne til i stigende grad at søge mod obligationer, der opfattes som mere sikre end aktier.

»Rentefaldet fortsætter i dag, og forstærkes muligvis af, at en af partilederne i den italienske regering, Matteo Salvini, igen truer med at blæse på de finanspolitiske regler og skrue endnu mere op for den italienske finanspolitik,« skriver Søren V. Kristensen, der er chefanalytiker i Sydbank, i en kommentar.

Det 30-årige lån med en rente på 1 pct. så for første gang dagens lys i slutningen af marts i år. Det nåede dog ikke at være det toneangivende lån i lang tid, for rentestigninger sendte 2 pct.-lånet tilbage i spil.

»Jeg vil med hånden på hjertet sige, at et yderligere rentefald og gensyn med 1 pct.-lånet ikke har været mit hovedscenarie. Men når det er sagt, har jeg konstant været af den overbevisning, at det ville være komplet naivt at udelukke det. Vi har ganske enkelt øjnene rettet mod adskillige risici, som kan føre til yderligere rentefald, og flere af dem har ramt nu med forskellig styrke,« skriver Jeppe Borre, der er chefanalytiker i Totalkredit i en kommentar.

Han vil ikke udelukke, at renten vil falde yderligere i den kommende tid. Det samme vil Søren V. Kristensen heller ikke.

»Handelskrigen kan fortsat eskalere yderligere. Faktisk allerede i weekenden, hvor Trump skal beslutte om europæiske biler skal rammes af told. Samtidig kan de allerede realiserede toldmure resultere i en ny forværring af nøgletallene, som kan presse renterne længere sydpå,« skriver chefanalytikeren fra Sydbank.

BRANCHENYT
Læs også