Privatøkonomi
0

Se listen: Her kommer du længere for dine penge på ferien

Store udsving i valutakurserne har gjort det billigere at tage på ferie til Island, Tunesien og Tyrkiet.

Badegæster i den varme kilde den blå lagune på Island. Foto: Mads Nissen

Danskere, der skal holde ferie i Tunesien, Island eller Tyrkiet, får ekstra valuta for pengene i år.

De tre destinationer er nemlig at finde i toppen af listen over lande, hvor man kommer længere for pengene end for ét år siden. Det viser en opgørelse, som Spar Nord har lavet.

Førstepladsen på listen har Island sat sig på. Her kommer man som dansk turist 8,7 pct. længere for pengene end sidste år.

»Islands økonomi kom i 2015 på fode igen efter finanskrisen, der ramte landet ekstremt hårdt. Normaliseringen af økonomien medførte fra 2017 en normalisering af pengepolitikken og en ophævelse af nogle af de kapitalrestriktioner, der blev indført efter finanskrisen. Sammen med et ”tyndt” marked og udenlandske investorers udsalg af islandske aktiver i efteråret 2018 har det medført et pres på den islandske króna, som den islandske centralbank har forsøgt at modgå ved flere lejligheder,« lyder det fra Jens Nyholm, cheføkonom i Spar Nord, i en pressemeddelelse.

Andenpladsen indtager Tunesien. Den danske krone er blevet styrket med 14,8 pct. over for den tunesiske dinar, og med en inflation, som ligger 6,2 pct. over den danske, har det resulteret i, at det nu er blevet 8,6 pct. billigere at tage til landet i Nordafrika.

Den populære feriedestination Tyrkiet indtager en tredjeplads. Landet har været igennem en periode med stor økonomisk turbulens og politisk urolighed. Det har været med til at sende den tyrkiske lira igennem et stormvejr, og det har resulteret i, at den danske krone er blevet styrket med 26,5 pct. over for den tyrkiske valuta.

»Efter flere år med en buldrende økonomi, oplevede Tyrkiet i 2018 rekordhøj inflation og økonomisk ustabilitet. Så efter to kvartaler med negativ vækst er den tyrkiske økonomi nu gået i recession, hvilket for danske turister betyder, at de får endnu mere for den danske krone på ferien,« lyder det fra Jens Nyholm.

Kombineret med en høj inflation har det resulteret i, at en ferie til Tyrkiet samlet set blevet 8 pct. billigere.

BRANCHENYT
Læs også