Privatøkonomi

Tjen (lidt) penge på dit sommerhus

Et nyt forhøjet fradrag skal gøre det mere attraktivt for danske sommerhusejere at leje deres sommerhuse ud, men den økonomiske gevinst er overvurderet, mener ekspert. Alligevel oplever sommerhusudlejningen mere travlhed.

Artiklens øverste billede
I 2018 blev der for tredje år i træk sat rekord i antallet af feriehusudlejninger i Danmark. Arkivfoto: Cathrine Ertmann

Dannebrog, der vejrer mod den blå himmel, mens duften af nyslået græs fra naboens grund blander sig med duften af grillkul akkompagneret af lyden af insekternes summen.

Sommeren kan være helt Morten Korch-agtig i Danmark – ikke mindst hvis man hører til dem, der har investeret sparepengene i et fritidshus. Og gør man det, kan der nu være noget at glæde sig over.

Nye skatteregler skal nemlig gøre det til en bedre forretning for sommerhusejere at udleje deres fritidshus. Bl.a. skal et forhøjet fradrag sikre, at de sommerhusejere, der kun låner matriklen ud en mindre del af året, slipper for Skattefar, de første 40.900 kr. de udlejer for.

»Man har forhøjet det årlige bundfradrag fra 21.900 kr. i 2018 til næsten det dobbelte ved udlejning af sommerhus. Det betyder, at der er lidt flere penge at hente for sommerhusejere, der gerne vil udleje mere. Men dykker man ned i tallene, bliver den skattemæssige besparelse faktisk yderst beskeden for sommerhusejerne,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen, der er boligøkonomisk ekspert ved Bolius.

Pengene skal indberettes til Skat

Det var regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Radikale Venstre, der i maj sidste år blev enige om en aftale, der havde til formål at gøre det mere attraktivt for danskere at udleje deres sommerhuse.

Dykker man ned i tallene, bliver den skattemæssige besparelse faktisk yderst beskeden for sommerhusejerne.

Jørgen Munksgaard Rasmussen, boligøkonomisk ekspert ved Bolius

Men som med så meget andet er der en hage ved de nye fradragsregler.

Betingelsen for at få det forhøjede skattefradrag er nemlig, at udlejningen foregår via et udlejningsbureau eller en platform på nettet, eksempelvis Airbnb, hvor udlejerens indtægter automatisk indberettes til Skat. Hvis Skat ikke registrerer nogen automatiske indbetalinger, gælder de normale regler, og man må som sommerhusejer nøjes med et fradrag på 11.200 kr. skattefrit om året i 2019.

»Man kan sige, at der ikke er nogen ændringer for dem, der i forvejen udlejer så lidt, at det foregår privat. For dem kan det slet ikke betale sig at udleje efter det forhøjede fradrag, for udlejningsbureauerne tager typisk 35-40 pct. af indtægten, hvilket er en stor bid af kagen,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen.

Gevinsten er ikke stor

Han har regnet på, hvor meget en almindelig sommerhusejer får ud af de nye regler.

Et normalt sommerhus på 70-80 kvm og med en ”god” beliggenhed ligger i gennemsnit på en udlejningspris på ca. 4.500 kr. om ugen i 12 uger om året. Det betyder, at den samlede lejeindtægt sniger sig op på ca. 54.000 kr. om året. Når provisionen til udlejningsbureauet på 35 pct. er betalt, står man tilbage med 35.100 kr. efter skat, hvilket svarer til en årlig gevinst på 2.661 kr. om i forhold til fradraget i 2018.

Reglerne er nemlig skruet sådan sammen, at lejeindtægten bliver fratrukket udgiften til provision. Det betyder, at udlejeren af et almindeligt sommerhus i praksis vil have svært ved at udnytte hele det skattefri fradrag på 40.900 kr. om året.

At den økonomiske gevinst er så lille, hænger sammen med, at udlejerne i forvejen er underlagt lempelige skatteregler, der gør, at de kun skal betale skat af 60 pct. af lejeindtægten, der overstiger bundfradraget.

»Man kan sige, at man fra politisk hold forsøger at få flere ind under skattevæsnets vinger, men for mig at se er det økonomiske incitament til at leje sit sommerhus mere ud ikke særlig stor,« siger Jørgen Munksgaard Rasmussen og fortsætter:

»Hvis du i forvejen lejer ud privat og dermed sparer udlejningsprovisionen, vil det næppe kunne betale sig at skifte over til et udlejningsbureau – selv om fradraget stiger fra 11.200 til 40.900 kr. Skattebesparelsen er simpelthen ikke stor nok til at kompensere for udlejningsprovisionen. Og lejer du i forvejen et luksussommerhus ud gennem et bureau, gør det heller ikke den store forskel.«

Gang i udlejningen

Tal fra Danmarks Statistik viser, at der i forvejen bliver lejet rigtig mange sommerhuse ud i Danmark. For tredje år i træk satte 2018 nemlig rekord i antallet af feriehusudlejninger, og sidste år havde gæsterne hos sommerhusudlejningsbureauerne sammenlagt 19,5 mio. overnatninger. Det er en stigning på 30 pct. sammenlignet med fem år tidligere.

På trods af den lille økonomiske gevinst ved fradraget mærker de hos sommerhusudlejningen Esmark, der er Danmarks fjerdestørste sommerhusudlejer med mere end 2.000 huse langs den jyske vestkyst, allerede nu en tilstrømning af nye sommerhusudlejere.

»Vi har rigtig travlt for tiden,« siger salgs- og marketingsdirektør Thomas Sørensen.

Der er kommet en del nye udlejere på markedet, som tidligere kun har brugt fritidshusene til eget brug.

Thomas Sørensen, salgs- og marketingsdirektør ved Esmark

»Der er kommet en del nye udlejere på markedet, som tidligere kun har brugt fritidshusene til eget brug. Mange af dem gør det for at tjene lidt ekstra, men der er også nogen, som lejer ud for at supplere økonomisk til at have et lidt federe sommerhus, som de ellers ikke ville have råd til, hvis de ikke også lejede huset ud i løbet af året.«

Thomas Sørensen påpeger, at det særligt er de moderniserede huse i tip-top stand med brændeovn, sauna og beliggenhed tæt på stranden, som gæsterne efterspørger. Og så gør det bestemt ikke noget, at man også gerne må tage de firbenede venner med.

»Der er størst vækst i de nybyggede fritidshuse, og som det er lige nu, får vi et nyt hus ind om dagen. Det er simpelthen dét, folk efterspørger, når de skal holde ferie herhjemme,« siger han.

De fleste kan nok blive enige om, at det er rarest at være i sommerhus, mens solen skinner, og vejret tager sig ud fra sin bedre side – af samme grund er det også mest populært at leje sit sommerhus ud i perioden maj-oktober. Omvendt, vil man tjene gode penge på udlejning, skal man også være villig til at dele sommerhus med andre i netop denne periode.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.