Privatøkonomi

Nogle boligejere har "tjent" 48.000 kr. på et år - andre 0 kr.

Huspriserne fortsætter opad, mens markedet for ejerlejligheder står stille.

Et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm. koster i dag omtrent 1.985.000 kr. - altså cirka 48.000 kr. mere end for et år siden. Foto: Sanne Vils Axelsen

Det har været en god forretning at eje et hus i det seneste år. Ejer man en lejlighed, er historien en lidt anden.

Nye tal fra Boligsiden.dk viser, at huspriserne over det seneste år er steget med 2,5 pct. Det svarer til, at et gennemsnitligt hus er blevet 48.000 kr. mere værd.

På markedet for ejerlejligheder ser det anderledes ud. Her har priserne stået bomstille, viser de nye tal.

»Stilstanden for ejerlejlighedspriserne dækker over prisfald i de store byer og prisfremgang på lejligheder i de lidt mindre bykommuner,« forklarer Mira Lie Nielsen, boligøkonom i Nykredit.

I tre af landets fire største byer er priserne på ejerlejligheder faldet, mens de fortsat stiger markant i Odense. Her begynder køberne dog også at falde fra, vurderer Mira Lie Nielsen.

»Zoomer man ind på ejerlejlighedsmarkedet i København, er de store prisstigninger væk,« konstaterer boligøkonomen.

Det er første gang i mange år med prisfald. Men da en gennemsnitlig ejerlejlighed i f.eks. København siden 2012 er blevet 80 pct. dyrere, er der tale om beskedne prisfald.

»Selv om handelsaktiviteten er faldet og udbuddet øget, er der nemlig fortsat købelyst i København, og derfor forventer vi heller ikke, at der lurer store prisfald om hjørnet,« lyder vurderingen fra Mira Lie Nielsen.

Det er bl.a. det rekordlave renteniveau suppleret af høj beskæftigelse og generel økonomisk fremgang, der er med til at holde kog i boligmarkedet.

Et gennemsnitligt parcelhus på 140 kvm. koster i dag omtrent 1.985.000 kr. - altså cirka 48.000 kr. mere end for et år siden.

De stigende boligpriser betyder, at boligejernes friværdier siden 2012 er steget med mere end 650 mia. kr. Det er med til at understøtte privatforbruget og aktiviteten i dansk økonomi, mener Christian Hilligsøe Heinig, cheføkonom i Realkredit Danmark.

»Denne positive cirkel er dog i farezonen for at blive brudt i takt med stigende usikkerhed om styrken af det globale økonomiske opsving. Hvis den globale økonomi for alvor bremser op, vil det også ramme negativt ind på en lille åben økonomi som den danske,« siger Christian Hilligsøe Heinig, som dog ikke ser en recession lige om hjørnet.

Nykredit forventer, at huspriserne i år vil stige med 3,7 pct. og ejerlejlighedspriserne med 1,2 pct.

Prisudvikling på parcel- og rækkehuse:

RegionGn. kvm-prisÆndring, månedÆndring, år
Hele landet14.1840,92,5
Hovedstaden25.7420,22,9
Midtjylland12.5510,82,2
Nordjylland9.6331,62,3
Sjælland12.4982,43,4
Syddanmark10.3300,92,3

Kilde: Boligsidens markedsindeks.

BRANCHENYT
Læs også