Privatøkonomi

Skal du til lønsamtale? Her er chefens strategi

Se medarbejderen i øjnene, afvent reaktionen og forklar, hvad der skal til for - måske - at få mere i løn næste gang. Sådan lyder nogle af rådene fra Dansk Industri i en ny vejledning.

Læs med i Dansk Industris nye vejledning til virksomhederne i, hvordan lønsamtaler skal køres. Foto: Colurbox
DI

Det er altid godt at kende modpartens strategi, inden man sætter sig til forhandlingsbordet. Derfor kan der være god grund til at læse med i en ny vejledning om håndtering lønsamtaler, som Dansk Industri netop har sendt rundt til medlemsvirksomhederne og lagt offentligt ud.

Finans sætter dig her ind i, hvordan chefen tænker - eller -hvis du er chef - hvordan du selv undgår at give (for stor) lønforhøjelse:

»Lønsamtaler kan være udfordrende. Ikke mindst for yngre og mindre erfarne ledere, der kan være nervøse for at få en dårlig relation til medarbejderen, hvis lønforventningerne ikke kan indfries. God forberedelse og struktur på samtalen kan skabe ro,« skriver Dansk Industri indledningen til den nye vejledning.

De konkrete gode råd til arbejdsgiveren lyder at:

Sætte sig godt ind i relevante lønstatistikker - inden samtalen med medarbejderen.

Finde på personalegoder og andet, der kan bruges som erstatning for en regulær lønforhøjelse.

Bevæbne sig med konkrete eksempler fra hverdagen på, hvorfor medarbejderen skal eller ikke skal have mere i løn.

Gøre det kort og begrænse lønsamtalen til at vare 10 minutter.

Se medarbejderen i øjnene, afvente medarbejderens reaktion og lytte, så medarbejderen føler sig hørt - og den gode stemning forhåbentlig kan bevares.

Og så forklare, hvad der skal til for, at medarbejderen måske kan få mere i løn næste gang:

»Du skal selv stå inde for det, du siger under lønsamtalen, og det gør du bedst ved at have de rigtige argumenter og eksempler klar. På den måde bliver medarbejderen også klogere på, hvad der skal til for at få lidt mere i lønningsposen i næste omgang,« lyder det til slut i den nye vejledning.

10 idéer, der kan ændre Danmark
Ny serie fra FINANS: Følg 10 visionære og innovative iværksættere og deres idéer, der har potentialet til at redefinere dansk erhvervsliv.
Læs serien her
BRANCHENYT
Læs også