Privatøkonomi

Hjælp kan være på vej til husejere ramt af klimaforandringer

Kommunerne er klar til at åbne en stor pengetank for at hjælpe husejere, der er ramt af et ændret klima.

Henrik Jeppesen, sommerhusejer og formand for Gaasehage Grundejerforening i Syddjurs, roser en ny finansieringsordning af klimatilpasningsprojekter. I hans område står husejerne overfor en række projekter, der skal holde husene fri for vand. Foto: Stine Rasmussen Det er bl.a. oversvømmelser som her ved Jyllinge udenfor Roskilde i 2016, som KL vil hjælpe private husejere med at sikre sig mod. Arkivfoto: Rune Aarestrup Pedersen/Polfoto

Tusindvis af husejere risikerer at komme i klemme på grund af klimaforandringer. Nu vil kommunernes forening, KL, sørge for, at husejere får nemmere adgang til billige og attraktive lån til finansiering af f.eks. byggeri af diger og pumpestationer.

KL foreslår, at de ramte husejere skal kunne få lån fra én af de helt store kommunale pengetanke, Kommunekredit.

Vi vil gerne hjælpe, så borgerne ikke risikerer både at blive stavnsbundet og samtidig stå med vand i kælderen.

Jacob Bjerregaard, (S), borgmester i Fredericia og formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg

»Vi vil gerne hjælpe, så borgerne ikke risikerer både at blive stavnsbundet og samtidig stå med vand i kælderen,« siger Jacob Bjerregaard (S), borgmester i Fredericia og formand for KL’s miljø- og forsyningsudvalg.

Rapporter viser, at havet vil stige med måske halvanden meter inden 2100 – samtidig vil grundvandet stige som følge af mere nedbør. Dertil kommer, at det stadig oftere sker, at en å løber over sine bredder, eller at regnskyl fylder kældrene med vand.

Projekterne for at forhindre de værste skader kan nemt koste den enkelte husejer titusindvis af kroner. Og som hovedregel er det husejerne selv, der skal betale. Men nogle har ikke pengene eller risikerer at få nej fra kreditforeningen, fordi husene ligger for risikabelt.

Et normalt realkreditlån løber maksimalt over 30 år – et lån hos Kommunekredit kan løbe over 50 år. Samtidig kan Kommunekredit yde lån til en gruppe af husejere i f.eks. et digelag, og hvis lånet f.eks. erstatter et banklån, bliver det helt automatisk billigere.

I Syddjurs Kommune, hvor beboerne i to lavtliggende sommerhusområder står over for millioninvesteringer i klimatilpasning, er der ros til forslaget fra KL.

»Det vil helt sikkert være interessant for den enkelte grundejer,« siger Henrik Jeppesen, sommerhusejer og formand for Gaasehage Grundejerforening.

Kommunekredit har udlånt ca. 180 mia. kr. til bl.a. udvidelser af havne, fjernvarmeprojekter og lignende.

Ifølge KL vil det kræve en ændring af reglerne, hvis Kommunekredit skal yde lån til private.

Miljøminister Lea Wermelin er umiddelbart positiv over for at tænke i fælles løsninger, når det handler om klimasikring.

»Når man skal sikre sig mod klimaforandringer, kan det være dyrt og svært for den enkelte. I det lys synes jeg, det lyder spændende, at KL byder ind med konkrete idéer. Vi skal tænke kreativt, når vi skal løse klimaudfordringerne,« siger Lea Wermelin.

Hun henviser dog til, at mens klimasikring hører under Miljøministeriet, så sorterer reglerne omkring Kommunekredit under Erhvervsministeriet.

BRANCHENYT
Læs også