Privatøkonomi

Usikkert boligmarked: Overvej dette før forældrekøb

Tænk ikke på forældrekøb som en investering, men som en hjælp til dit barn. Markedet rummer nemlig flere usikkerheder lige nu.

Forældrekøb skal primært ses som en hjælp til den unge studerende og ikke som en investering. Foto: Jan Dagø

Skal arvingen starte på en uddannelse i en af landets store byer efter sommerferien, er det allerede nu en god idé at overveje boligsituationen - i særdeleshed hvis studiebyen hedder København.

Og hvis du gerne vil hjælpe til, er forældrekøb en mulighed.

Her skal du have et par ting med i overvejelserne, forklarer Hans Møllnitz Olsen, der er købermægler hos Bolighed.dk

For det første skal du tænke købet som en hjælp til dit barn og ikke som en investering. For markedet kan svinge utrolig meget, og der er ingen garantier.

- Man skal gøre det for at give den unge rolige forhold at studere under, siger Hans Møllnitz Olsen.

Alternativet kan nemlig være mange korte lejemål studietiden igennem - til priser, de færreste studerende har råd til.

Hvilket lån skal du vælge?
  • Har du rum til det i økonomien, kan du overveje et afdragsfrit F5-lån, som typisk vil strække sig over den tid, dit barn skal studere. Dermed vil du kunne give en lav månedlig ydelse hele vejen gennem studietiden.
  • Ligger du under for gældsloftet, hvilket betyder, at familiens gæld er mere end fire gange så stor som husstandens årlige samlede indkomst, kan du ikke optage afdragsfri flekslån.
  • I så fald kan du i stedet overveje et fastforrentet lån med ti års afdragsfrihed. Her er renten lige nu meget lav.
Kilde: boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea

Men det er ikke kun boligpriserne, der gør markedet uforudsigeligt.

- Vi står også foran en ejendomsskattereform, som træder i kraft i 2021, og det øger også usikkerheden på markedet, siger boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea og tilføjer:

- Så hvis man gerne vil investere, skal man sprede sin risiko og ikke lægge alle æg i samme kurv, som man ofte gør ved et boligkøb. Og så kan man jo hjælpe junior på andre måder - for eksempel med et huslejetilskud.

Vil du alligevel gerne købe en bolig nummer to, skal du have for øje, at nye regler, der trådte i kraft sidste år, betyder, at du skal ligge inde med en betydelig sum penge.

De afdragsfri flekslån - som ofte er blevet brugt til at finansiere forældrekøb - er nemlig ikke en mulighed, hvis familiens gæld er mere end fire gange så stor som husstandens samlede årlige indkomst.

Når økonomien er klappet af, kan du med fordel kigge efter en toværelses lejlighed, der er delevenlig.

- Så er der mulighed for at holde udgifterne lidt nede ved at leje det ene værelse ud, siger Hans Møllnitz Olsen.

Han peger desuden på beliggenhed som en afgørende faktor.

Ligger uddannelsesinstitutionen ikke centralt i København, er der heller ikke nogen grund til at lejligheden gør det - og der kan være penge at svare ved at kigge mod udkanten af byen.

- Er der rum i budgettet, kan det dog ofte godt svare sig at lægge 200.000-300.000 kroner ekstra for en lidt bedre beliggenhed, siger købermægleren og forklarer:

- En god beliggenhed kan betyde, at boligen er nemmere at sælge i dårlige tider.

Se også på, om der er gode transportmuligheder i nærheden. Det gør både lejligheden mere attraktiv ved et eventuelt videresalg, men gør det også nemmere for dit barn at komme omkring.

/ritzau fokus/

BRANCHENYT
Læs også