Privatøkonomi

Sådan gør du forældrekøbet til en opsparing

Forældrekøb kan finansieres på mange måder, og har man overskud i økonomien, kan det være en god idé at afdrage. Arkivfoto Foto: Nybolig

Mange forældre vælger afdragsfrie lån, når de foretager et forældrekøb. Dermed kan de faktisk få et månedligt overskud af købet selv, hvis de vælger lån med fast rente.

Flere har dog valgt de endnu billigere flekslån til at finansiere forældrekøbet.

Men der er andre alternativer - ikke mindst, fordi mange i dag har en stor friværdi deres egen bolig. Det betyder, at de kan få råd til at afdrage på den gæld, de opbygger med forældrekøbet. Og afdrag er det samme som opsparing.

Vælger man at afdrage, tager man en god bid af den risiko, der er ved at købe ejerlejligheder - ikke mindst i København, hvor priserne er meget høje.

»Køber man ejerlejlighed i København i dag, køber man på et tidspunkt, hvor priserne er relativt høje og renterne lave. Stiger renterne, er København rentefølsomt, og selvom meget lidt tyder på kraftige rentespring, er man entydigt negativt påvirket med variabelt forrentede lån koblet med prisfald på boligen,« siger forbruger- og boligøkonom i Nykredit Mira Lie Nielsen.

Med fast rente vil der være ro om renten og beskyttelse af friværdien ved boligprisfald i tilfælde af rentestigninger, da lånet kan indfries til lavere kurs.


Læs også
Top job