Husene bliver hurtigst solgt i hovedstaden

De 12 kommuner med kortest salgstid på parcel- og rækkehuse ligger alle i hovedstadsområdet. Først på 13.-pladsen dukker Aarhus op.

Grafik: Rina Kjeldgaard.

Der er gang i et udskilningsløb, hvor boligmarkedet i København og kommunerne omkring hovedstaden distancerer resten af landet eftertrykkeligt.

Selv om boligpriserne de seneste fem år er steget langt mere her end landsgennemsnittet, flokkes køberne stadig om boligerne i og omkring København. Det viser tal fra bankernes brancheorganisation, Finans Danmark.

De 12 kommuner i landet med de korteste salgstider på parcel- og rækkehuse er ud over selve Københavns Kommune alle omegnskommuner til hovedstaden. Først på 13.-pladsen kommer den første kommune med en anden beliggenhed: Aarhus Kommune.

Landets største boligudlåner peger på, at priserne er steget markant i de kommuner, hvor der stadig er mest fart på salget. Det vidner om et utrolig stærkt boligmarked.

»Det er områder med rigtig høj beskæftigelse, og der har været stigende priser i en årrække. Renten er lav, og det går godt med dansk økonomi. Samtidig vokser mange af omegnskommunerne i indbyggertal. Det er også selvforstærkende, at man ser, at husene bliver solgt,« siger Mira Lie Nielsen, chefanalytiker i Nykredit.

Før finanskrisen var der også fuld fart på boligmarkedet, men dengang var der ikke samme geografiske opsplitning af landet som nu. I begyndelsen af 2007 gik salget således hurtigst i Esbjerg Kommune og kun 3 af de 12 kommuner med mest fart over feltet lå på Sjælland.

»Fremgangen de seneste fem år er drevet af storbyerne med hovedstaden i front. Tidligere var det langt mere bredt funderet,« siger Mira Lie Nielsen.

Egedal var i første kvartal i år den kommune i landet med den korteste salgstid. I gennemsnit blev de 125 huse, der skiftede ejer i årets første tre måneder, handlet på 84 dage.

Kommunen, der ligger nordvest for København, er samtidig den kommune i landet, hvor salgstiderne er faldet mest i forhold til 00’erne.

»Det har vi kunnet mærke. Vi fik medvind, fordi priserne i de nærliggende områder var rigtig høje. Nu er vi så også selv kommet godt med,« siger Martin Thorup Fystro, indehaver af Home i Stenløse og Ølstykke.

BRANCHENYT
Læs også