Privatøkonomi

Nye byer topper listen over de mest populære krydstogtdestinationer

Avignon er sprunget til tops på listen over verdens mest populære krydstogtdestinationer, mens Norge i år indtager hele fire pladser på top 10.

Norge som her ved Eidfjorden er blevet en uhyre populær krydstogtdestination. Foto: Getty Images

Verdens mest populære krydstogtdestinationer er netop blevet udpeget af den britiske rejseportal Cruise Critic. Det beretter det amerikanske nyhedsmedie CNN.

Og der er rykket godt rundt på placeringerne i toppen, hvis man sammenligner med sidste års liste. Således topper den franske by Avignon årets top-10 mod en placering som nummer syv i 2018. Og sidste års vinder, Glacier Bay i Alaska, er nu rykket ned på en tredjeplads.

Overraskende er det også, at Norge, der sidste år slet ikke var at finde på Cruise Critics top 10, i år har hele fire byer med på listen.

»Krydstogter til Norge bliver mere og mere populære, og jo flere, der ønsker at rejse dertil, jo flere krydstogtselskaber tilføjer rejseplaner og sejladser for at imødekomme de rejsendes behov,« udtaler chefredaktør ved Cruise Critic Colleen McDaniel, der ifølge CNN også mener, at Disney-filmen ”Frost” kan forklare noget af interessen for Norge som krydstogtdestination.

Både byer og natur lokker

Ser man på årets top 10-liste fra Cruise Critic som helhed, tæller den lige mange by- og naturdestinationer.

Foruden Avignon er Østrigs hovedstad, Wien, med på listen som nummer fire, mens Singapore og Kirkwall i Skotland er henholdsvis nummer fem og seks. Norges hovedstad, Oslo, er nummer 10.

Avignon, der ligger i Provence og har 86.000 indbyggere, er især kendt for sin halve bro, Pont St.-Bénézet, der står som et monument over byens dramatiske historie. Avignon var i en periode konstant under angreb af burgundere, gotere, frankere og arabere, og i 1226 blev broen ødelagt. Den er søgt genopbygget flere gange, men revet i stykker igen af Rhône-floden. En anden kendt attraktion i Avignon er pavepaladset, der er den højeste gotiske bygning i Frankrig.

I Norge trækker naturen

Vender man blikket mod Norge, der er repræsenteret på listen med hele fire byer, er de grønklædte fjelde og brusende vandfald de største trækplastre.

Listens nummer syv er den lille norske by Flåm i Sognefjorden nordøst for Bergen, hvor man kan nyde de smukke kulisser på en vandre- eller cykeltur eller ved at stige ombord på Flåmsbanen og lade sig transportere 20 km igennem landskabet.

Eidfjord næsten stik øst for Bergen, der er nummer otte på listen, har en lang historie som feriemål, for allerede for 100 år siden var det her, turistskibene for alvor lagde til i de norske fjorde, så de tilrejsende kunne nyde synet af vandfaldet Vøringsfossen. I dag er byen stadig et godt udgangspunkt for ture ud i området.

Scenerierne er tilsvarende skønne i Geiranger; faktisk i en grad, så Unesco har udnævnt det til natur i verdensklasse. Den lille by, der ligger i det nordvestlige Norge, har blot 240 indbyggere, og her er flere store fosser, som man i godt vejr kan se ved indsejlingen gennem Geirangerfjorden.

Og selv om den norske hovedstad, Oslo, nok primært frister med traditionelt storbyliv i form af kunst, kultur og god mad, er naturen heller ikke langt væk her. Blot en kort tur med T-banen bringer den rejsende til Oslos vildmark, hvor man bl.a. finder klatre- og cykelparken Oslo Sommerpark.

Cruise Critic baserer ifølge CNN sin rangliste på tusindvis af vurderinger, som brugerne har givet på hjemmesiden cruisecritic.co.uk, der dækker over 500 anløbshavne over hele verden.

Krydstogthavnenes top 10

1. Avignon, Frankrig

2. Bora Bora

3. Glacier Bay, Alaska

4. Wien, Østrig

5. Singapore

6. Kirkwall, Skotland

7. Flåm, Norge

8. Eidfjord, Norge

9. Oslo, Norge

10. Geiranger, Norge

Kilde: Cruise Critic

Læs også