Privatøkonomi

Ledighedskøen voksede en lille smule i juni

Økonomer begynder efter nye ledighedstal at diskutere, om opsvinget i dansk økonomi flader ud.

Ledighedsprocenten er steget med 3,8 pct. Arkivfoto Foto: Mel Evans/AP

Omkring 900 personer sluttede sig til køen af bruttoledige i juni, viser Danmarks Statistiks opgørelse for måneden. Dermed har ledighedsprocenten også taget et nøk op til 3,8 procent.

Når Danmarks Statistik måler bruttoledigheden er det baseret på registertal over, hvor mange 16-64-årige der har modtaget dagpenge, kontanthjælp, SU eller integrationsydelse - selv om de betragtes som jobparate.

Dermed består gruppen af nettoledige og personer i aktivering.

Da nogle i gruppen ikke vil kunne arbejde fuld tid, omregnes den samlede mængde af tid, personerne i gruppen vil kunne yde til, hvor mange fuldtidsstillinger gruppen tilsammen vil kunne besidde.

Dansk Erhvervs økonom Kristian Skriver mener, at det er vigtigt at huske, at selv om ledigheden voksede en lille smule, er niveauet stadig på et lavt niveau.

Cheføkonom hos Danske Bank Las Olsen peger dog på, at det også kan være første indikation på, at opsvinget er ved at miste tempo.

- Stigningen i arbejdsløsheden er nummer to småsløje tal om arbejdsmarkedet, efter at der heller ikke var nogen vækst i beskæftigelsen i maj, skriver Las Olsen i en analyse.

- Begge dele kan sagtens være tilfældige udsving, og det er helt klart for tidligt at erklære opsvinget for dødt. Men det kan godt være, at det i hvert fald er gået ned i gear.

Ifølge Sydbanks chefanalytiker Søren V. Kristensen kan den voksende ledighed både tolkes positivt og negativt. Det kommer an på, hvad der er årsagen til, at bruttoledigheden er voksende.

- Det kan nemlig være udtryk for en stor tilstrømning til den danske arbejdsstyrke. Og det er sådan set gode nyheder for dansk økonomi, skriver han i en analyse.

- Men det kan også være udtryk for svagheder på arbejdsmarkedet. Altså kan man læse det som en mindre blinkende advarselslampe.

Andre forskellige nøgletal - såsom tal for virksomhedernes tillid til fremtiden og beskæftigelse - giver dog Søren V. Kristensen den mistanke, at der nærmere er tale om en udvikling, der er giver "anledning til løftede øjenbryn."

Læs også