Privatøkonomi

Bilisternes nye redskab til at finde den billigste parkering er klar

En ny p-beregner på Aarhus Kommunes hjemmeside giver et overblik over, hvad en indtastet parkering koster, hvis den betales med seks forskellige p-apps eller via en betalingsautomat.

Det kan være svært at gennemskue, hvilken app der er billigst at bruge til at sikre sig den billigste parkering på Aarhus Kommunes betalingsparkeringspladser. Kommunen har skabt et overblik på en hjemmeside. Foto: Casper Dalhoff

Nu kan de parkerende i Aarhus sikre et opdateret overblik over, hvordan de parkerer billigst på kommunens betalingsparkeringspladser i midtbyen.

Teknik og Miljø, som har ansvaret for Aarhus Kommunes parkeringspladser, lancerede i slutningen af juni en hjemmeside med en parkeringsberegner. Her kan interesserede indtaste, hvor længe de vil parkere, om det er i p-hus/p-anlæg eller på gaden, samt om det er på hverdage, lørdag eller søndag. Herefter oplyser beregneren, hvad denne parkering vil koste, hvis der forudbetales i en betalingsautomat, samt hvad prisen vil være for hver enkelt af de seks p-apps, som kan bruges til betaling for parkeringen på kommunens pladser.

Hvilken af de mange betalingsmuligheder, som er billigst, kan være svært at gennemskue, idet nogle apps opkræver et fast gebyr, andre en procentdel af parkeringsprisen, mens en enkelt oprunder parkeringstiden til det nærmeste kvarter. Det var årsagen til, at kommunen besluttede at udvikle det nye redskab.

»Aarhus Kommune er til for byens borgere og virksomheder, og derfor vil vi gerne tydeliggøre, hvad parkering koster på tværs af de forskellige betalingsmuligheder,« siger Joshua Krogager, afdelingsleder i Teknik og Miljø.

Se kommunens nye beregner

Kommunen er ifølge Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø, blevet inspireret af JP Aarhus, der i januar lavede et lignende tiltag.

Til forskel fra JP Aarhus’ beregner skal priser og vilkår løbende kunne opdateres på kommunens hjemmeside, og firmaerne bag de forskellige p-apps skal selv indberette ændringer til kommunen, der herefter vil rette til, så beregneren er opdateret. Det har digitaliseringskonsulent Mikkel Folke Olsen, Teknik og Miljø, tidligere oplyst.

Redskabet har nu været i luften i en god måneds tid. Men Joshua Krogager kan endnu ikke sige noget om, hvorvidt det bliver brugt.

»Vi kan på grund af ferie først trække tal på mandag, så vi kan ikke udtale os om, hvordan det går,« lyder det fra afdelingslederen, som forventer, at interessen ikke har været stor, fordi kommunen har valgt at vente med at reklamere for den nye beregner:

»Vi vil først lige teste funktionaliteten.«

Indtil årsskiftet, da kommunen ændrede sine betalingsautomater til, at parkeringen skal forudbetales, var det altid billigst at betale ved at stikke kreditkortet i en automat, når bilen var stillet, og tjekke ud igen med kortet efter endt parkering. Kreditkortløsningen kan også være billigst i dag, men så kræver det, at du er helt skarp på, hvor længe du har brug for at parkere. For bliver du tidligere færdig med shoppingturen end forventet, så er de allerede betalte penge tabt, da det ikke er muligt at få pengene tilbage for den for meget købte p-tid.

Det betyder, at p-apps nu kan være et billigere alternativ, idet du med disse kan tjekke ind ved ankomst og ud, når du kører igen, så du dermed typisk kun køber den reelle parkeringstid, som der dog kommer et gebyr oven i.

Læs også