Privatøkonomi

Guide: Det må du kalde bilen, barnet og boligen

Der findes i større og mindre grad særlige regler for, hvad man i Danmark må skrive på sin nummerplade, på sin husgavl og på sin navneattest.

Motorstyrelsen vurderede, at Bent Smed Jensens afdødes kone navn var for anstødeligt.  Arkivfoto: Jan Grarup

Hvis du overvejer, at skrive ”Lolitas” på din nummerplade, kan du godt glemme det. Det måtte Bent Smed jensen i juli sande.

Lolita var ellers navnet på Bent Smed Jensens afdøde hustru, som han ville vise en sidste ære, ved at opkalde en såkaldt ønskenummerplade på deres nye bil efter hende. Da navnet dog i forvejen tilhørte en anden bils nummerplade, tilføjede han et ”-s” bag hustruens navn. Det skriver TV2 Østjylland.

Men det blev for meget for en medarbejder i Motorstyrelsen, der er den instans, der godkender ønskenummeplader, hvor Bent Smed Jensen fik afslag på at kalde sin bil ”Lolitas”. Han mener selv, at begrundelsen for afslaget skal findes i, navnet bringer associationer til en Lolitadukke. Han har nu bedt Motorstyrelsen om en uddybende forklaring.

Men hvad må man egentlig skrive på sin bils nummerplade, på sin husgavl og på sin navneattest?

Nummerplader

Hvis man ønsker, at der skal stå andet end de traditionelle to bogstaver og fem cifre på bilens, motorcyklen eller autocamperens nummerplade, kan man erhverve sig en såkaldt ønskenummerplade.

Det sker gennem Motorregistret, hvor man med sit NemID ved hånden kan anmode om hvilket som helst navn. Navnet skal dog endeligt godkendes i Motorstyrelsen, hvor en medarbejder vurderer, om det navnet er stødende. Det må det i følge Skat.dk nemlig ikke være.

Foruden at være dydig skal pladen bestå af mindst to og højst syv danske tal eller bogstaver, der må ikke være to bogstaver efterfulgt kun af tal, og så må man ikke sammensætte tal og bogstaver, der allerede er brugt.

En ønskenummerpladen kan blive din for den nette sum af 9180 kroner. Oveni ryger et gebyr på 200 kroner, men så får man også plader til både for- og bagende af bilen. Ønskenummerpladerne giver ejeren ret til navnet i otte år, hvorefter retten kan forlænges af perioder på otte år. Hver forlængelse koster 8.000 kr. Man skal være enten primær ejer eller bruger af bilen for at kunne købe ønskenummerplader.

I 2016 indhentede Ekstra Bladet en oversigt over, hvilke ønskernummerpladenavne som Skat siden 2013 havde givet afslag på. Det drejede som om de fem navne KICKASS, INSANE, SUTMINA, SUTMAI og A5. Siden er i hvert fald et navn mere kommet på listen: Lolitas.

Husnavne

Bakkely, Vesterbo, Virkelyst. I gamle dage var det meget normalt, at døbe sit hus, og selvom det ikke i dag er nær så udbredt at give sit hus et navn, ser man flere steder i villakvarterene, at nye ejere beholder navneskiltet på husmoren.

Ifølge adjunkt ved Københavns Universitets Afdeling for Navneforskning, Rikke Steenholt Olesen, var der en helt lavpraktisk grund til, at husejere i gamle dage fandt på et navn til deres bolig. Det fortalte hun til Bolius i 2017.

»Navngivningen havde som hovedregel et praktisk formål, nemlig at adskille en lokalitet fra en anden, og det var også udgangspunktet for herregårdsnavngivningen. Ordet holm er fx en forhøjning i terrænet, og sådan en holm var et godt sted at bygge på. Allerede i middelalderen er der eksempler på, at gårde kom til at hedde noget med holm.«

Der findes ikke lovgivne retningslinjer for at navngive sit hus. Men ifølge Bolius, skal man være opmærksom på, at lokalplanen i kommunen kan have særlige regler og ligeledes, hvis man er medlem af en grundejerforening.

Fornavne

Hvad man vælger at kalde sit barn eller sig selv er bestemt ved den såkaldte navnelov.

Når det gælder fornavne skal danske statsborgere have mindst ét af slags, men ellers er der ikke sat begrænsning på, hvor mange fornavne man må have. Forældre skal senest seks måneder efter barnets fødsel have givet det et fornavn, og det må ikke være tilhøre det modsatte køn af hvad barnet er. Man må altså ikke kalde sin lille pige for Morten.

Ankestyrelsen har udformet en liste over godkendte fornavne i Danmark. Alt fra Clarkdex til Zaazzeline er på listen over de over 20.000 godkendte navne, så der er lidt at vælge i mellem.

Hvis man vil bruge et navn, der ikke står på denne liste, skal man ansøge om at få navnet godkendt. Her skal man dog opfylde tre krav, for at få sit navn godkendt: det skal være et egentligt fornavn, det må ikke være uegnet til at blive anvendt som fornavn i Danmark, og det må ikke være upassende eller anstødeligt. Hvis man får godkendt fornavnet, bliver det optaget på Ankestyrelsens liste og er derfra frit for alle at bruge.

Lucifer er et eksempel på et navn, som du ikke må hedde.

Foruden reglerne for fornavne, er der desuden også opstillet en række regler for mellem- og efternavne. De kan læses her.

Læs også