Privatøkonomi

Boligejerne har omlagt lån som aldrig før

De faldende renter har fået boligejere til at opsige deres lån i hobevis, selv om det har været sommerferie.

Rigtig mange har benyttet sommerferien til at få konverteret deres lån om efter store rentefald. Foto: Colourbox

Boligejerne har valgt at omlægge lån i stor stil i den periode, der sluttede den 1. august.

I alt er der blevet opsagt lån for 178 mia. kr., og det er den største konverteringsbølge nogensinde. Den tidligere rekord var fra 2005, hvor der blev lagt lån om for 127 mia. kr.

Renterne er så lave, at flere realkreditinstitutter vil åbne for lån med en rente på blot 0,5 pct.

Under den store konverteringsbølge i 2003 lagde boligejere deres lån om fra 7 pct. til 5 pct. lån, og ved den næste i 2005 blev der især lagt om fra 6 pct. til 4 pct.

Denne gang er det især boligejere med 2,5 og 2 pct., der har lagt om til 1 pct. Og det uanset om konverteringer skulle foretages i sommerferien.

»Når en konverteringsbølge falder i juli, plejer vi at se færre opsigelser, end hvis den falder ved de tre andre terminer på året. Simpelthen fordi en del boligejere er bortrejst eller hellere vil bruge juli på andre ting end deres boliglån. Men denne gang tyder det på, at boligejerne har været hurtige til at reagere,« siger chefanalytiker og boligøkonom Lise Nytoft Bergmann fra Nordea Kredit.

Realkreditinstitutterne har derfor haft exceptionelt travlt i den seneste periode. Og med de fortsat faldende renter ser Nordea Kredit frem mod endnu en konverteringsbølge.

»De nuværende kursniveauer tyder på, at vi ikke har set den sidste konverteringsbølge i denne omgang. Fortsætter renterne på det nuværende lave niveau eller falder de ligefrem yderligere, så taler alt for, at der også bliver travlt hen mod den 31. oktober, hvor den næste opsigelsesfrist falder,« siger Lise Nytoft Bergmann.

Læs også