Serier

Bunden er gået ud af fleksrenterne: Nu får mange boligejere penge tilbage for at låne

Hver fjerde kunde med F5-lån i Realkredit Danmark får nu 9 kr. tilbage for at låne 1 mio. kr.

Historisk lave renter
Mange F5-lånere får nu penge tilbage for at låne. Foto: Joachim Adrian

Renterne på flekslån styrtdykker. Et F5-lån har nu en rente på -0,56 pct. og en F3-rente en rente på -0,62 pct. Det betyder, at mange boligejere nu reelt får penge tilbage for at låne.

Timingen er perfekt, fordi der i denne uge afholdes fleksauktioner. Nykredit starter auktionen mandag med salg af F1-obligationer, og Nordea Kredit følger efter i morgen med både F1-, F3-, og F5-obliogationer. Der skal sælges obligationer for lidt over 48 mia. kr. på hele markedet.

»Der er efterhånden sat en del milepæle i historien om de lave renter gennem de seneste år. Først kom de negative renter på flekslån, senere fik vi fastforrentede lån med en kuponrente på 0 pct. I dag kan vi så konstatere, at det er muligt for almindelige boligejere med en belåningsgrad i boligen op til og med 40 pct. af boligens værdi at tjene penge på at låne penge,« konstaterer cheføkonom i Realkredit Danmark, Christian Hilligsøe Heinig.

Så meget/lidt koster det at låne 1 mio. kr. med et afdragsfrit F5-lån:

Udbetalt Løbetid Kurs Mdl. udgift før skat Mdl. ydelse efter skat ÅOP
1.000.521 30 år 107,385 -8,89 -5,77 0

Belåningsgrad: 40 pct. Kilde: Realkredit Danmark

Realkreditrenterne fortsætter deres kurs nedad, og mandag morgen står den afdragsfrie F5-rente i -0,56 pct., og en tilsvarende bidragssats er på 0,55 pct.

Det betyder, at optager man et afdragsfrit F5-lån på 1 mio. kr. i sin bolig, og er i stand til at holde sig under 40 pct. i belåningsgrad, vil den månedlige ydelse før skat være på -9 kr. og -6 kr. efter skat.

Omtrent hver 4. boligejer hos Realkredit Danmark har en belåningsgrad i boligen under 40 pct.

»Selv om dagens nyhed ikke ændrer det store på dagsordenen for hverken boligmarkedet eller for låntagerne, så kommer vi ikke udenom, at det markerer en absurditet, at man som almindelig boligejer har mulighed for at tjene penge på at låne penge. Det går stik imod den økonomiske lærdom, vi alle er vokset op med,« mener Christian Hilligsøe Heinig.

Det er under alle omstændigheder vigtigt at pointere, at muligheden for at tjene penge ved at låne penge ikke bør friste almindelige boligejere til at kaste sig ud i investeringer for lånte penge, understreger han.

»Der er ingen ”gratis omgang” uden risiko i det nuværende finansielle klima. Ligeledes ændrer de lave renter heller ikke på vores grundlæggende rådgivningsbudskab om, at det er vigtigt at afdrage på sin boliggæld, hvis man har en relativ høj belåningsgrad i sin bolig,« siger Christian Hilligsøe Heinig.

Læs også