Privatøkonomi

Boligøkonomer advarer mod spekulation i negativ rente

Muligheden for at tjene penge både ved at låne og investere er nu til stede.

Det kan være fristende at tage et lån med negativ rente og så investere pengene, men det er risikabelt. Arkivfoto: Martin Lehmann

Når man får penge for at låne, kan det være fristende at låne så meget som muligt og derefter investere. Det kan i princippet give dobelt gevinst. Men det er en farlig trafik, lyder advarslen fra flere boligøkonomer.

Muligheden er opstået, fordi flere og flere boligejere oplever at få lån med negativ rente. Selv hvis man har et F10-lån – altså et lån med 10 år mellem refinansieringerne – er renten negativ.

»Jeg kan godt forstå, hvis nogle boligejere føler sig fristet til den slags arbitrage. Men det er risikabelt. Vil man investere, er det langt mere sikkert at foretage energirenoveringer. Det er en investering, man ved vil give afkast,« siger boligøkonom i Nordea Kredit Lise Nytoft Bergmann.

I Realkredit Danmark betegner man situationen som absurd. Mandag faldt fleksrenterne så meget, at boligejere med F5-lån reelt får penge tilbage for at låne.

»Det er vigtigt at pointere, at muligheden for at tjene penge ved at låne ikke bør friste almindelige boligejere til at kaste sig ud i investeringer for lånte penge. Det er ingen gratis omgang uden risiko i det nuværende finansielle klima,« siger cheføkonom i Realkredit Danmark Christian Hilligsøe Heinig.

Samme holdning har man i Jyske Realkredit.

»Det kan godt være, at renterne er negative, men man skal huske på, at det er ikke gratis. Der er stadig omkostninger ved at optage et lån,« siger afdelingsdirektør i Jyske Realkredit Mikkel Høegh.

Han glæder sig over, at flere boligejere vælger lån med fast rente trods den negative rente på flekslån.

»Vi har længe rådgivet boligejerne til at benytte det lave renteniveau til at sikre renten flere år frem. Man skal også huske, at for at få et flekslån skal man kreditvurderes ud fra evnen til at betale et 4 pct.-lån med afdrag. Vælger man et fastforrentet lån, kreditvurderes man aktuelt ud fra evnen til at kunne betale 0,5 pct.,« siger Mikkel Høegh.

Læs også