Privatøkonomi

Private investorer vover springet og køber flere udenlandske aktier

Danskerne har længe iført sig dannebrogsfarvede briller, når de køber aktier. Det øger risikoen, men nu sniger flere udenlandske papirer sig ind.

Danskerne har i årevis blæst på eksperternes råd om at sprede risikoen på deres investeringer ved også at købe udenlandske aktier. Nu ser interessen for at købe udenlandske papirer dog ud til at være stigende.

Tidligere på året nåede private danskeres direkte ejerandel af udenlandske aktier op på knap 18 pct. I 2016 var andelen 13 pct. Samtidig har private i år flyttet penge fra investeringsbeviser i danske aktier til investeringsbeviser i globale aktier.

»Det er en god udvikling. Vi har i flere år opfordret kunderne til at købe flere udenlandske aktier. Selv om vi har gode selskaber på den danske børs, bør man hele tiden vælge blandt de bedste. Der er også brancher, som simpelthen mangler i Danmark,« konstaterer investeringsstrateg Lars Skovgaard Andersen, Danske Bank.

Når man ser, hvor meget danske aktier fylder i det globale marked, bør man i virkeligheden have under 1 pct. i danske selskaber.

Andreas Østerheden, chefstrateg i Nordea

Forskere fra Institut for Finansiering på CBS i København påviste for et par år siden, at 76 pct. af de private investorer kun havde danske aktier i deres depot. Danske Bank anbefaler kunderne kun at have 20 pct. i danske aktier. Nordea anbefaler 15 pct.

»Når man ser, hvor meget danske aktier fylder i det globale marked, bør man i virkeligheden have under 1 pct. i danske selskaber. Men vi mener nu også, at der er lidt hjemmemarkedsfordel. Derfor går vi op til 15 pct.,« siger investeringsstrateg Andreas Østerheden, Nordea.

Nordeas investeringskunder har nu knap 50 pct. af formuen i danske aktier, når deres investeringsbeviser tælles med. I Danske Bank er andelen på tværs af private kunder 87 pct. i danske papirer, når der kun ses på enkeltaktier.

I Nordnet, hvor det er billigt at købe og eje udenlandske aktier, svinger den udenlandske andel af aktiehandlerne omkring 40 pct.

»Vi ser også home-bias hos kunderne, men den er mindre end i Danmark generelt. Og vores danske kunder har samtidig en lavere home-bias end Nordnets kunder i Sverige, Norge og Finland,« fortæller Nordnets investeringsøkonom Per Hansen.

Danskerne er nemlig ikke ene om at vælge lokale aktier. USA fylder ca. 50 pct. af verdensindekset. Her har de private investorer sat 79 pct. af formuen i amerikanske aktier.

Læs også