Privatøkonomi

Danskerne har fået flere penge på lønkontoen - og de rækker længere

I langt de fleste brancher er månedslønnen steget, viser tal fra Danmarks Statistik.

Den gennemsnitlige danskers månedsløn er steget. Foto: Philip Davali

Danskerne får mere ud af at arbejde, og pengene rækker som følge af en lav inflation længere. Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Krydret med en stigende beskæftigelse har det resulteret i en rekord.

»Det betyder, at danskerne i gennemsnit aldrig har haft flere penge mellem hænderne end i dag,« lyder det fra Louise Aggerstrøm Hansen, der er privatøkonom i fra Danske Bank.

Den såkaldte standardberegnede månedsfortjeneste fra Danmarks Statistik viser, at den gennemsnitlige danske lønmodtager fra 2017 til 2018 oplevede et hop på 782 kr. om måneden på lønchecken.

Tallene fra Danmarks Statistik tager udgangspunkt i en timeløn, som bliver ganget op, så den svarer til en månedsløn for en arbejdsuge på 37 timer.

Der bliver ikke taget højde for fravær, deltid eller arbejde, men i denne sammenhæng tæller månedslønnen både pension, tillæg, personalegoder og bonus.

En opgørelse fra Danske Bank viser, at der har været fremgang i 322 af 377 grupper. Tallet skal dog tages med et gran salt, da det for mindre faggrupper kan blive påvirket af relativt få personer.

»Vi forventer, at det vil gentage sig i år, og at inflationen fortsat vil være lav, så pengene vil løbe længere på literen,« siger Louise Aggerstrøm Hansen.

Ser man de 10 hovedgrupper, er det inden for militæret, at der har været de største stigninger i kroner og øre. Den gennemsnitlige månedsløn for militært arbejde lå i 2018 på 40.716 kr., hvilket svarer til en stigning på 2.130 kr. sammenlignet med året inden.

Læs også