Privatøkonomi

Nye regler på vej: Snart bliver det markant dyrere at skylde det offentlige penge

Står det til regeringen, vil man fra nytår ikke længere kunne trække renter på gæld til det offentlige fra i skat.

Det bliver dyrere at skyldes penge til det offentlige i det nye år, hvis det står til regeringen. Foto: Christian Klindt Sølbeck Foto: Christian Klindst Sølbeck

Om få måneder bliver det markant dyrere at have ubetalte regninger til det offentlige. Regeringen har lagt op til, at man ikke længere vil kunne trække renter på gæld til det offentlige fra i skat., hvis det er sendt til inddrivelse hos Gældsstyrelsen. Loven skal gælde allerede fra nytår.

Det skriver revisionshuset BDO i sit nyhedsbrev Depechen.

Det har været overvejet, om afskaffelsen af fradragsretten skulle gå hånd i hånd med en lavere rentesats for gæld til det offentlige, der er sendt til inddrivelse.

Det er dog blevet ved overvejelserne, for der er ikke lagt op til, at rentesatsen skal sættes ned.

Den såkaldte inddrivelsesrente vil således stadig ligge på ca. 8 pct. efter nytår.

»Dette vil gøre gælden markant dyrere for skyldnerne,« skriver BDO i nyhedsbrevet.

Skatteministeriet venter, at der årligt vil være renteudgifter på ca. 640 mio. kr., som ikke længere vil være fradragsberettiget. For private skønner ministeriet, at tallet vil ligge på ca. 440 mio. kr., mens det for virksomheder hedder ca. 200 mio. kr.

»Det fremgår ikke, hvad dette skøn – som i betragtning af rentesatsen og størrelsen af den samlede gæld forekommer lavt – bygger på,« skriver BDO.

Private, der har gæld til det offentlige, kan trække ca. 30 pct af renteudgifterne fra i skat., mens det for virksomheder gælder 22 pct.

Forklaringen på, at regeringen vil ændre reglerne er, at Gældsstyrelsen i øjeblikket ikke altid har mulighed for at koble renterne til den pågældende gæld og inddrivelsesår.

»Den herved opnåede regelforenkling vil – foruden at sikre en korrekt håndtering af området – lette administration af inddrivelsesreglerne,« fremgår det af et resumé af lovforslaget.

BRANCHENYT
Læs også