Privatøkonomi

Danskerne bliver rigere: »Rigtig mange lønmodtagere er blevet indirekte kapitalister«

Danskernes gennemsnitlige nettoformue er steget med 8 pct. på få år, viser ny opgørelse.

Danskerne er i gennemsnitligt blevet 100.000 kr. rigere fra 2015 til 2017. Det viser en ny opgørelse fra Cepos.

Danskerne er i gennemsnit blevet rigere med en formue på 1,3 mio. kr.

Der er tale om både fri opsparing, boligformue, pensionsformue og anden formue. Og det er nettoformue - hvilket vil sige, at gæld er trukket fra.

Det skriver Berlingske på baggrund af en ny opgørelse fra den liberale tænketank Cepos.

Opgørelsen viser, at nettoformuen hos danskerne er steget med 100.000 kr. fra 2015 til 2017. Det er en stigning på 8 pct. og skyldes især fremgang i bolig- og pensionsformuen.

Danskernes formuestørrelse forventes at blive et centralt emne, når regeringen snart fremlægger forslag til finanslov for næste år. Regeringen mener, at uligheden er stigende, og derfor vil den lægge højere skat på afkastet af danskernes formue.

Men at uligheden er stigende er ikke helt sandt, mener Torben M. Andersen, overvismand og professor i økonomi på Aarhus Universitet.

Han påpeger, at den obligatoriske opsparing til pension er med til at gøre formuerne mere lige.

»Det, vi også ser i Danmark, er, at i takt med at pensionssystemet bliver mere modent, bliver fordelingen af formuen mere lige. Det afspejler, at rigtig mange lønmodtagere er blevet indirekte kapitalister,« siger han.

Sammenhængen mellem alder og formuens størrelse kan også ses af den nye opgørelse fra Cepos. En dansker på 30 år har i gennemsnit en formue på 291.000 kr., mens formuen er størst hos de 70-årige, der gennemsnitligt er god for knap 2,6 mio. kr.

»Det vil være naturligt, at dem på 30 år ikke har ret meget formue - de er lige kommet på arbejdsmarkedet - mens den typiske 60-årige har stor formue, fordi han er tæt på tilbagetrækning,« siger Torben M. Andersen.

BRANCHENYT
Læs også