Privatøkonomi

Lundbecks topchef kæmper for at opbygge ny pipeline

Ugens aktie: Den tidligere Lundbeck-direktørKaare Schultz lukkede en bunke forsknings- og udviklingsprojekter. Det sparede penge, og aktionærerne var glade. Men der blev også skåret for meget til, så nu investerer ledelsen tungt i at sikre pipelinen af nye produkter.

Den nye Lundbeck-ledelse under adm. direktør Deborah Dunsire arbejder på udvide pipelinen af ny produkter, efter at forgængeren Kaare Schultz skar ned på forskning- og udvikling. Foto: Lars Krabbe.

I Danmark er fondsejerskab af virksomheder en stor ting, og den barriere mod fjendtlige opkøb, som ejerformen indebærer, har presset virksomheder til at gøre deres bedste på egen hånd. Det har skabt en række virksomheder som Novo Nordisk, Lego og Carlsberg, der er blandt de absolut førende på deres respektive felter.

Også medicinalkoncernen H. Lundbeck har en fond som dominerende hovedaktionær, men her er historien lidt anderledes. Selv om virksomheden i sin tid var en af de første på markedet med de såkaldte lykkepiller, der blev en stor salgssucces, er den aldrig kommet i nærheden af branchens superliga. Og man kan diskutere, om det ikke dengang havde været mere værdiskabende at sælge Lundbeck, inklusive patentet på Cipramil, som det antidepressive middel hedder, til en af giganterne...

BRANCHENYT
Læs også