Privatøkonomi

Pensionskasse advarer om risiko for aktiefald: »Nu er der rent faktisk grund til at være bange«

Man skal passe på med blindt at investere i aktier, lyder det fra Sampension.

»Aktiemarkedet peger i én retning, mens obligationsmarkedet peger i en helt anden retning,« siger Philip Jagd, aktiechef i Sampension. Foto: AP Photo/Richard Drew

Risikoen for en større nedtur på aktiemarkederne er steget. Sådan lyder det fra pensionskassen Sampension, der selv har skruet ned for sin eksponering over for aktiemarkedet.

»Det er ikke usædvanligt, at der kommer en korrektion på 10 pct. om året, fordi markedet bliver bange for et eller andet. Men nu er der rent faktisk grund til at være bange,« siger Philip Jagd, aktiechef i Sampension.

Advarslen kommer, fordi det amerikanske aktiemarked er på et meget højt niveau samtidig med, at flere indikatorer nu har retning mod syd og dermed peger på, at væksten er på vej ned.

»Lige nu lyser advarselslamperne med en farve, der ligger mellem gul og rød. Men investorerne har ignoreret det,« siger Philip Jagd.

Der skal ikke meget til før, at nogen begynder at sige, at centralbankerne ikke kommer til undsætning, så vi får et fald

Philip Jagd, aktiechef i Sampension

Advarselslamperne er blevet tændt af svage økonomiske nøgletal. Senest med de såkaldte ISM-indeks fra USA. De viser industri- og servicevirksomhedernes syn på situationen, og begge indekser er faldet markant i år.

Da ISM-tallene normalt giver et godt billede af væksten i USA, er der dermed grund til at være bekymret.

»Der skal ikke meget til før, at nogen begynder at sige, at centralbankerne ikke kommer til undsætning, så vi får et fald,« siger Philip Jagd.

Tidligere har så markante fald i ISM-indeksene, som det har været tilfældet i år, resulteret i nedture på 15 pct. eller mere på det amerikanske aktiemarked.

Hvis det ender med en global recession, kommer faldet formentlig op omkring 30-40 pct., lyder det fra pensionskassen, hvor man opfordrer folk til at passe på med at stole på et investeringsbegreb, der har vundet større og større indpas i de seneste år.

Begrebet er Tina. Det er en forkortelse for there is no alternative, og det dækker over, at der med de ekstreme renteniveauer i øjeblikket ikke er noget alternativ til aktier, hvis man vil have et afkast.

Nærmest uanset hvad man har været investeret i i år, har man tjent penge

Philip Jagd, aktiechef i Sampension

De lave renter tilsiger nemlig, at obligationer vil give et lavt eller ligefrem negativt afkast. Og dermed er der altså ikke noget alternativ til at investere i aktier, og det har været med til at sende aktiekurserne op. Følger man denne logik, vil aktierne kunne stige i takt med, at renterne falder.

Men den holder ifølge Sampension ikke.

»Aktiemarkedet peger i én retning, mens obligationsmarkedet peger i en helt anden retning,« siger Philip Jagd.

Det store spørgsmål er derfor, om det er aktie- eller obligationsmarkedet, der har ret. I Sampension mener man, at det er obligationsmarkedet. For når renterne falder, skyldes det forværrede vækstudsigter, lyder det.

Og endelig har det historisk set ikke været en god idé at investere ud fra Tina-logikken. Der er nemlig ikke nogen sammenhæng mellem den såkaldte risikopræmie på aktier i forhold til obligationer (Hvad man får for at investere i aktier frem for i den såkaldte risikofri rente i form af statsobligationer, red.) og det fremtidige afkast.

»Der kan også komme en effekt i 4. kvartal, hvor investorerne begynder at tage gevinst. For nærmest uanset hvad man har været investeret i i år, har man tjent penge. Derfor giver det mening at tage noget af i forhold til aktier,« siger Philip Jagd.

BRANCHENYT
Læs også